Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Вручення повісток на кордоні є цілком законним, − прокуратура

Вручення повісток на кордоні є цілком законним, − прокуратура

Вручення повісток на кордоні є цілком законним, − прокуратура

Останнім часом закарпатців почало турбувати питання про законність вручень мобілізаційних повісток на прикордонних пунктах пропуску. Тому, журналісти вирішили звернутися по правове роз’яснення до обласної прокуратури Закарпаття.

ВІДЕО ДНЯ

Однак, вже там зазначили, що чинним законодавством чітко не визначено місце вручення військовозобов’язаним повісток про призов в армію чи мобілізацію.

"Зазначаємо, що законодавством чітко регламентовано права та обов’язки громадян України щодо захисту суверенітету та територіальної цілісності нашої держави. Зокрема, механізм проведення мобілізаційних заходів, закріплений у Законі України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Реклама

У відповідності до статей 17, 18 та 22 вказаного Закону, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування сприяють військовим комісаріатам у їх роботі в мирний час та під час мобілізації; організовують під час мобілізації в установленому порядку своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які залучаються до виконання обов’язку щодо мобілізації на збірні пункти та у військові частини, а громадяни в свою чергу зобов’язані з’являтися за викликом до військових комісаріатів для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час", - йдеться у відповіді прокуратури.

При цьому, як зазначають у відомстві, у чинному законодавстві чітко не передбачене місце вручення військовозобов’язаним повісток про призов в армію чи мобілізацію, а тому повістка до військкомату може бути вручена громадянам як за їх місцем проживання, так і за місцем роботи, а також в інших місцях.

Реклама

Вочевидь, під "іншими місцями" маються на увазі прикордонні пункти пропуску.

"При цьому наголошуємо, що затримувати людей при проходженні кордону працівники прикордонної служби можуть, виключно у випадках передбачених Кодексом України про адміністративні правопорушення", - зауважили у прокуратурі.

Таким чином, військові мають право вручати повістки, однак не мають права перешкоджати перетину кордону.

Реклама

Нагадаємо, що прокурор Закарпатської області Володимир Янко прокоментував заяву районного військового комісару Хустсько-Міжгірського військового комісаріату Андрія Камолікова про те, що начебто військовозобов’язаних закарпатців зупинятимуть на кордоні та "зніматимуть" з транспорту для того, аби вручити повістки.

 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно