Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Батьки-вихователі та прийомні батьки обговорили актуальні питання виховання дітей

Батьки-вихователі та прийомні батьки обговорили актуальні питання виховання дітей

Батьки-вихователі та прийомні батьки обговорили актуальні питання виховання дітей

Сьогодні на Закарпатті у 40 дитячих будинках сімейного типу та 62 прийомних сім’ях знайшли сімейний затишок 382 дитини-сироти та діти позбавлені батьківського піклування.

ВІДЕО ДНЯ

А так, як виховання є складним і багатогранним процесом формування особистості,  то батькам-вихователям та прийомним батькам постійно надається соціальна підтримка, як з метою запобігання їх емоційному вигоранню, так і з метою створення оптимальних умов для  фізичного, психічного та соціального розвитку діток, які виховуються у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу області, - повідомляють у прес-службі Закарпатської ОДА.

Саме тому, 12-14 серпня в обласній державній адміністрації батьки-вихователі та прийомні батьки зібралися разом, щоб обговорити із фахівцями у сфері соціальної роботи, соціальної педагогіки, психології, освіти та медицини актуальні питання виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Реклама

Прийомні батьки та батьки вихователі із Рахівщини, Мукачівщини та Перечинщини протягом трьох днів проходили навчання з метою підвищення виховного потенціалу, організовані Закарпатським обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Навчання проходило у теплій атмосфері, що дозволило деталізувати основні навчально-виховні моменти у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу.

Реклама

Потрібно зауважити, що соціальні працівники постійно шукають нові форми та методи роботи задля надання соціальної підтримки батькам, котрі взяли на виховання діток, позбавлених батьківського піклування.

Цьогоріч навчання для батьків проводилися у формі виїзних тренінгів на Виноградівщині, Воловеччині, Тячівщині та у місті Мукачево. Також на Берегівщині. влітку цього року таке навчання було проведено ще й за участю дітей, котрі виховуються у таких сім’ях у формі Літньої школи.

Особливістю цієї Літньої школи було ще й те, що прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу, які взяли участь у даному заході, є носіями угорської мови. Для локалізації мовного бар’єру в ході проведення навчання для прийомних батьків та батьків-вихователів, заняття були організовані так, що весь навчальний матеріал викладали на угорській мові. А поки батьки навчалися, діти мали змогу корисно та змістовно провести своє дозвілля.

Реклама

Для дітей була організована розважально-розвивальна програма. Зокрема, одним з проявів трансформації традиційної народної творчості сьогодення  було обрано методику «Hand-Made», завдяки якій можна було побачити психологічно-інкультурне сприймання новітніх мистецьких форм дітьми.

Раціональної організації активного відпочинку та спрямування енергії дітей у правильне русло вдалося за допомогою фізкультури для дітей та екскурсіям. Великого захоплення та інтересу у дітей викликав майстер-клас професійних спортсменів-велосипедистів, які виступили з ексклюзивною презентацією трюків на велосипедах.

Директор Закарпатського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталія Романюк повідомляє, що така форма соціальної роботи постійно проводиться на Срібній Землі. За словами очільниці обласного центру соціальних служб, протягом поточного року вже було організовано та проведено сім таких заходів, в результаті яких підвищили свою кваліфікацію 83 прийомних батьків та батьків-вихователів. 

На районному та міських рівнях така робота проводиться соціальними працівниками центрів СССДМ через проведення груп взаємопідтримки для прийомних батьків та батьків-вихователів.

Так, районними та міськими центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області цього року проведено 26 груп взаємопідтримки батьків-вихователів та прийомних батьків, у яких взяли участь 215 учасників, з них -127 батьків.

 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно