Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На Закарпатті вже намолотили 143 тисячі тонн зерна

На Закарпатті вже намолотили 143 тисячі тонн зерна

У середу у прес-центрі Закарпатської ОДА відбувся брифінг заступника директора агропромислового розвитку Закарпатської ОДА Юрія Лесьо, на якому йшлося про врожайність ранніх зернових та вплив природних катаклізмів на інші сільгоспкультури.

ВІДЕО ДНЯ

Посадовець поінформував журналістів, що вся посівна площа сільськогосподарських культур у краї нині становить 186,8 тис. га, з них у сільгоспвиробниках - 27,7 тис. га. "Основними напрямками розвитку галузі рослинництва є вирощування зернових, картоплі, овочів та кормових культур", - зазначив Юрій Юрійович.

Він також поінформував присутніх, що згідно попереднього балансу зерна очікуваний валовий збір складає 323,0 тисяч тонн. "Станом на 10 серпня згідно оперативних даних завершено збирання ранніх зернових колоскових. По всіх категоріях господарств зібрано 40,8 тис. га  (96 %) загальної площі, намолочено 143,0 тис. тонн зерна або (44,3% до прогнозованого балансу зерна), урожайність становить 35,0 ц/га", - деталізував аграрний чиновник. 

Реклама

За його інформацією, у сільгосппідприємствах зібрано 9,5 тис. га (100%) загальної площі, намолочено 32,8 тис. тонн зерна, урожайність становить 34,5,0ц/га. Найвищої врожайності ранніх зернових колоскових досягнуто в сільгоспгосподарствах Мукачівського району – 46,0 ц/га, Виноградівського району – 35,2 ц/га,  Берегівського району – 34,9 ц/га, - стверджує прес-служба Закарпатської ОДА.  

Найвищий валовий збір ранніх зернових в Ужгородському районі – 11,6 тис. тонн, Берегівському районі – 8,0 тис. тонн та Мукачівському – 6,9 тис. тонн. "Через припинення опадів та високої температури повітря, особливо в останні два тижні, такі сільськогосподарські культури, як овочі, картопля та кукурудза потерпають від засухи", - зауважив Юрій Лесьо. Також у плодових спостерігається осипання недостиглих плодів. Вигорають і багаторічні трави. Тож недобір урожаю, за попередніми даними, становитиме 20-25 відсотків. 

Реклама

Посадовець також не оминув розповісти і про підготовку до посіву озимих культур під урожай 2016 року."Під урожай 2016 року по всіх категоріях господарств прогнозується посіяти 34,6 тис.га озимих культур, що на рівні до минулого року, з них у сільгосппідприємствах 8,0 тис. га. Окрім цього, озимого ріпаку - на площі 0,3 тис.га", - вдався до цифр чиновник.

У структурі посіву озимих культур, 90 відсотків складає озима пшениця. "Для проведення посіву озимих зернових в області необхідно заготовити 8,4 тис. тонн насіння, в тому числі сільгосптоваровиробниками 1,8 тис. тонн", - зауважив Юрій Юрійович.

Згідно оперативних даних про якість насіння, сільгоспвиробниками для посіву озимих зернових під урожай 2016 року підготовлено 709 тонн насіння або 39,2 відсотка до потреби, з яких кондиційного 15 відсотка. "Аби підвищити врожайність зернових культур та зростання їх прибутковості, три агропідприємства краю дали згоду стати базовим господарством Миронівського інституту пшениці ім. В.М. Ремесла", - зазначив Юрій Юрійович.

Реклама

Він також розповів, що вже закуплено 1194 тонн мінеральних добрив діючих речовин, що складає 51 відсоток до потреби. Потреба в засобах захисту рослин складає 29,6 тонн, на сьогодні є в наявності 4,5 тонни або 15,2 відсотка. Накопичення всіх матеріально-технічних ресурсів для проведення осінньо-польових робіт, в тому числі посіву озимих культур продовжується. "Загальна потреба у фінансових ресурсах на проведення осінньо-польових робіт у поточному році становить 156,5 млн. гривень Також залучатимуться власні кошти у сумі 151,5 млн гривень, 3,0 млн гривень кредитних ресурсів та 2,0 млн. коштів за програмами місцевих бюджетів.  Витрати на 1 гектар ріллі в обробітку становитимуть 4400 гривень", - резюмував заступник директора агропромислового розвитку ОДА Юрій Лесьо.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно