Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Берегівські угорці освятили "хліб нації"

Берегівські угорці освятили "хліб нації"

20 серпня угорці відзначають не лишень День святого Іштвана – засновника Угорської держави, а й свято врожаю нового хліба.

ВІДЕО ДНЯ

За традицією, започаткованою професором-правником з м. Пейч Ласло Корінеком, з усієї Карпатської долини, де компактно проживають угорці, в його рідне місто звозять збіжжя нинішнього врожаю, з якого випікають величезний коровай, освячують його і відтак роздають людям.

Подібний ритуал здійснили вчора в римо-католицькій церкві Берегова.

Реклама

“Концепція акції – згуртувати людей навколо ідеї єдності нації, - каже референт Міністерства земельних справ Угорщини Йожеф Торпої. - До речі, цього року загалом з усієї Карпатської низовини було зібрано понад 370 тонн збіжжя. Найбільшу кількість – майже 70 тонн, надали аграрії Закарпаття.”

Глибоко символічно, що коровай освятили та благословили священики трьох конфесій – римо- та греко-католицької і реформаторської. До слова, один з них – отець Володимир Маргітич, в ці дні відзначає і своє 55-ліття висвячення в сан греко-католицького священика. А здійснив ритуал за колючим дротом в одному з виправних таборів Мордовії знаний Владика Йосип Сліпий.

Реклама

Присутніх у храмі тепло вітав консул Генерального консульства Угорщини в Берегові Бейла Божік. Низку релігійних пісень, уривки із знаменитої опери “Святий Іштван” учасникам дійства подарували пенсіонери Берегова та мікрорайону Буча, чудові солісти Іштван Бірта, Адетта Урста та інші самодіяльні митці. Члени пластунської організації Берегівщини під звуки органу винесли з храму національні прапори Угорщини і встали на почесну варту біля погруддя св.Іштвана, яке знаходиться на території церкви. До підніжжя монумента лягли вінки та квіти від дипломатів та вірян.

Усім присутнім на торжестві біля входу в храм вручили символічний окраєць “хліба нації”.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно