Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатцям розповіли як уберегти свійських тварин від африканської чуми

Закарпатцям розповіли як уберегти свійських тварин від африканської чуми

Закарпатцям розповіли як уберегти свійських тварин від африканської чуми

В.о. начальника головного управління ветеринарної медицини в Закарпатській області Зіновій Романович під час брифінгу на прес-центрі ОДА розповів, як краянам уберегти свійських тварин від інфекції.

ВІДЕО ДНЯ

«В Україні випадки африканської чуми свиней зафіксовані серед диких кабанів у Чернігівській, Київській, Житомирській, Рівненській областях. Серед домашніх тварин - у Сумській, Чернігівській, та Київській областях. В Київській області спалах хвороби зафіксували у ПАТ «Калита». Там довелося знищити понад 60 тисяч голів свиней. Виявлення нових осередків продовжується в Чернігівській та Київській областях і серед свинопоголів’я, що утримується в підсобних господарствах громадян. Цьогоріч в Україні виявлено 19 неблагополучних пунктів», - повідомив Зіновій Євстахійович.

За його словами, такий стан справ становить загрозу не тільки продовольчій безпеці країни. Поширення африканської чуми може спричинити введення заборони на експорт із України живих свиней, тваринницької продукції із свинини та зерна на термін до 3 років. Це призведе до непоправних економічних збитків в Україні, - інформує прес-служба Закарпатської ОДА. 

Реклама

Африканська чума свиней небезпечне вірусне захворювання, яке вражає свиней. Люди цією недугою не хворіють. Незважаючи на те, що вірус був виявлений ще у 1903 році в Африці, до нині для профілактики ефективної вакцини не існує. Хвороба охоплює до 65 відсотків поголів’я тварин, майже всі з яких гинуть впродовж 6-13 діб.

«Зараження свиней відбувається через ґрунт, корми та навіть предмети догляду та транспортні засоби. Вірус передається шляхом безпосереднього контакту з дикими кабанами, бродячими тваринами, птахами, мухами, а також при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин», - зазначив ветеринар і надав практичні поради як запобігти занесенню вірусу африканської чуми свиней в господарство.

Реклама

Утримувати свиней слід в закритих приміщеннях, не допускати контакту з іншими тваринами. При вході до свинарника необхідно покласти дезінфекційні коврики та постійно зрошувати їх дезінфектантами. Обслуговувати тварин слід лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.

Не дозволяти відвідувати господарства та приміщення з тваринами стороннім особам.

«Занести збудника африканської чуми свиней з дикої фауни на господарство можуть мисливці та збирачі ягід та грибів. Тому одяг, який використовується для походу в ліс ні в якому разі не можна використовувати для догляду за домашніми свинями. Мисливські собаки та корови, які пасуться поблизу лісів та місць розселення диких кабанів можуть занести на поверхні тіла кліщів, які є переносниками інфекцій. Їх слід на подвір’ї ретельно почистити щіткою», - зазначив ветеринар.

Реклама

Також, за його словами, не слід купувати свиней без супровідних ветеринарних документів. Не можна забивати хворих тварин та переробляти їх туші.

«При виявленні трупу дикого кабана або свійської свині слід негайно сповістити фахівців ветеринарної медицини», - наголосив Зіновій Романович.

Контактні телефони районних ветеринарних установ закарпатці можуть знайти на листівках в приміщеннях сільрад, магазинах та на ринках області.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно