Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Міжнародні партнери активно попереджали Україну про загрозу спалаху захворювання на поліомієліт

Міжнародні партнери активно попереджали Україну про загрозу спалаху захворювання на поліомієліт

Міжнародні партнери активно попереджали Україну про загрозу спалаху захворювання на поліомієліт

У Міністерстві охорони здоров’я України (МОЗ) відбулося засідання Координаційної робочої групи з питань підтримки статусу країни, вільної від поліомієліту. МОЗ разом із колегами з ВООЗ та ЮНІСЕФ розпочали розробку плану реагування, щоб зупинити розповсюдження вірусу. Відповідно до плану, передбачається створення штабу реагування при МОЗ, отримання 2-ї партії гуманітарної допомоги полівакцини, посилення заходів епідеміологічного нагляду через лабораторну мережу СЕС, направлення вакцини в регіони та розробка рекомендацій для національного і регіонального рівнів та для пацієнтів – дітей і батьків. Про це повідомили під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі Ігор Перегінець, заступник міністра охорони здоров’я України, та міжнародні експерти з ВООЗ та ЮНІСЕФ.

ВІДЕО ДНЯ

«Ситуація на даний час у фазі активного планування і знаходиться повністю під контролем», - запевнив Ігор Перегінець. Він зазначив, що вже майже два роки міжнародні партнери активно попереджали Україну про загрозу спалаху захворювання у зв’язку з низькими показниками вакцинації, і МОЗ розпочало підготовку до програми вакцинації ще навесні – зокрема, у травні отримали першу партію полівакцини від ВООЗ за сприяння уряду Канади. Зважаючи на цю попередню підготовку, МОЗ уже має певні напрацювання, але змінює характер кампанії вакцинації з профілактичної на «реагування на спалах». Детальний план вакцинації наразі перебуває на стадії розробки.

Шахін Хусейнов, експерт з імунізації Європейського бюро ВООЗ, повідомив, що у рамках кампанії передбачається вакцинація усіх дітей віком до 6 років, незалежно від того, чи були вони вакциновані раніше. «Це дуже рідкісний випадок», - підкреслив він. – За останні 15 років у світі було лише 26 випадків спалахів цього рідкісного виду вакциноспорідненого поліовірусу, а спалахів вакциноспорідненого поліовірусу у цілому – 756 випадків. Останній такий спалах зафіксований на Мадагаскарі, і ось тепер маємо два випадки в Україні», - повідомив Шахін Хусейнов. Він наголосив, що у неналежних санітарно-епідеміологічних умовах у групу ризику потрапляють всі – і діти, і дорослі, - хто не був вакцинований. Щоправда, пояснив Драгослав Поповіч, представник ЮНІСЕФ в Україні, в Україні раніше дуже тривалий час застосовувалася оральна поліовакцина і більшість дорослих в Україні - вакциновані, тому для них загрози немає. «Зниження рівня вакцинації в Україні спостерігалося з 2008 року, тому, у першу чергу, необхідно імунізувати дітей, що народилися протягом останніх восьми років», - зазначив він.

Реклама

Джованна Барбаріс, голова представництва ЮНІСЕФ в Україні, наголосила, що надзвичайно важливо інформувати населення про те, чим є поліомієліт і яку загрозу становить вакциноспоріднений поліовірус. «Лише 27% матерів розуміють, що поліовірус може спричинити параліч, - зазначила вона. - Кампанія вакцинації обов’язково має супроводжуватися відповідною інформаційною кампанією».

Ігор Перегінець зазначив, що у цілому у регіонах України є 60 тисяч доз вакцини, з них приблизно 2 тисячі – на Закарпатті. На складах знаходиться 600 тисяч доз інактивованої вакцини і 1 млн. 100 тис. доз оральної поліовакцини, що будуть розподілені і направлені у регіони протягом найближчих 1 – 1,5 тижнів. Наразі МОН очікує отримання наступну партію гуманітарної допомоги поліовакцини, після чого в Україні буде 3 млн. 700 тисяч доз оральної поліовакцини 1 млн. 100 тисяч доз інактивованої поліовакцини. «Вакцинація буде здійснюватися за державні кошти і, попри серйозність ситуації, без примусу», - запевнив заступник міністра охорони здоров’я України.

Реклама

Нагадаємо, у Закарпатській області зафіксвали спалах поліомієліту, викликаний циркулюючим вакциноспорідненим поліовірусом типу І. Зараз діти, віком 4-х років і 10 місяців, наразі вже починають одужувати. Вони проживали у різних населених пунктах, але встановили генетичну подібність виявленого збудника в обох випадках, що підтверджує активну циркуляцію вакциноспорідненого поліовірусу на цій території.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно