Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Іршавщині каналізаційні стоки із туберкульозної лікарні зливають у річку

На Іршавщині каналізаційні стоки із туберкульозної лікарні зливають у річку

На Іршавщині каналізаційні стоки із туберкульозної лікарні зливають у річку

Жителі закарпатського села Довге звернулися до прокуратури через роботу протитуберкульозного відділення, яке розташоване у центрі населеного пункту. Селяни обурені тим, що медзаклад зливає в річку Боржаву каналізаційні стоки. Крім того, хворі з відкритою формою туберкульозу вільно ходять по селу.

ВІДЕО ДНЯ

Хворих на туберкульоз лікують у приміщеннях замку XVIII століття. Цю архітектурну пам’ятку лікарні віддали ще за радянських часів. Проте місцевим жителям таке сусідство не до вподоби. Адже лікарня зливає каналізаційні стоки з туберкульозного відділення в річку Боржаву, яка протікає населеним пунктом.

«Всі стоки з лікарні потрапляють просто в річку. Вони не зважають, що наші діти ходять до річки, ловлять там рибу, дихають тим повітрям. Після цього лікарі кажуть, що багато дітей в нашому селі хворіють на туберкульозну паличку», – скаржиться жителька села Мар’яна.

Реклама

Медики з лікарні переконують, що перед тим, як зливати використану воду в річку, її очищають. Адже на це держава виділяє достатньо коштів, тому проблем з цим не виникало.

«Лікарня працює цілодобово, тому хлорування та знезараження проводиться там весь час. Лікарня має відстійники, де проводиться хлорування, йде обробка», – коментує начальник відділу охорони здоров’я Іршавської РДА Сергій Караслай.

Реклама

Водночас екологи та санепідеміологи наголошують, що таких заходів для повного очищення недостатньо. Оскільки стоки від тубдиспансеру потрібно знезаражувати ще й біологічним шляхом.

«Жителі цього села мають рацію. Від усіх лікарень, зокрема інфекційних відділень, мають бути очисні споруди. І тільки після біологічної та хімічної очистки й після знезараження така вода може скидатися у відкриті водойми», – підкреслив заступник головного лікаря Закарпатської СЕС Василь Петричко.

Медики кажуть, що проблему можна вирішити, тільки якщо туберкульозне відділення перенести за межі населеного пункту, або ж повністю оновити систему очищення. Проте на це необхідно щонайменше 10 мільйонів гривень, а в області таких коштів немає.

Реклама

Тим часом прокуратура за зверненням місцевих жителів відкрила кримінальне провадження. Відтак подальшу долю відділення вирішуватиме спеціальна комісія.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно