Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Паломники із Закарпаття відвідали святе місце у Марія Повчі

Паломники із Закарпаття відвідали святе місце у Марія Повчі

12 вересня, на території паломницького центру в невеличкому селі Марія Повч, що в Угорщині, було багатолюдно. Тут відбулася Літургія з нагоди Дня Мукачівської греко-католицької єпархії, яку очолив єпископ-помічник владика Ніл. В Марію Повч приїхало більше 1200 греко-католиків Закарпаття, зокрема, священики, семінаристи, майже все керівництво духовної семінарії та вірники з усіх куточків Срібної Землі.

ВІДЕО ДНЯ

Як повідомив краєзнавець Людвіг Філіп, Мукачівська греко-католицька єпархія щороку у вересні організовує паломництво у Марію Повч, де проводиться традиційний День МГКЄ. Адже у свій час ця парафія належала МГКЄ. До того ж паломники мають можливість вклонитися чудотворній іконі Божої Матері, звернутися до неї з проханнями і попросити у Пресвятої Богородиці здійснення своїх мрій та бажань.

300 років Марія Повч є одним з найбільш значимих паломницьких місць історичної Угорщини. В церкві Святого Архангела Михаїла знаходиться копія славної на всю Європу чудотворної ікони Божої Матері. Ікона, оригінал якої знаходиться у Відні, належить до плакучих ікон. З часу написання ікони були три сльозіння: у 1696, 1715, 1905 роках. Ці дати викарбувано на вхідних металічних дверях храму. Починаючи з першого сльозіння греко-католицький храм у Повчі невпинно притягує до себе спраглих до духовного поновлення зцілення душі і тіла паломників.

Реклама

– Наразі Марієповчанська ікона – єдина у світі, яка так багато разів сльозила, – наголосив Преосвящений владика Ніл у промові до паломників. – Чому вона сльозила? Напевно, Божа Мати хотіла нам щось сказати. Вона хотіла сказати, що це місце є особливим. Але ще щось важливе. Бо мати завжди плаче, коли болить її серце, коли вона дуже переживає за своїх дітей. Богородиця переживає за спасіння кожної душі, за спасіння кожного з нас. Але, можливо, що ці сльози були сльозами радості. Бо людина плаче і від радості. Дорогі брати і сестри, ми з вами повинні завжди молитися вервицю до Пресвятої Богородиці і пам’ятати, що завдяки цій молитві (вона має велику силу) наших священиків, які довгий час вимушені були молитися у підпіллі, греко-католицька віра була легалізована.

Слова пароха греко-католицької парафії в Марія Повчі та директора Паломницького Центру отець Іштвана Копіна до вірників МГКЄ теж були зворушливими: «Аби відвідати це паломницьке місце, вам доводиться перетинати кордон. Так склалося історично, що Марія Повч знаходиться в Угорщині. Але ви повинні завжди приходити сюди як додому».

Реклама

Серед паломників були чимало людей, які регулярно приїжджають у Марія Повч.

– Вперше побувала тут 28 серпня 1991 року, коли тут був Папа Римський Іоан Павло ІІ. Людей було дуже багато. Після тієї поїздки додому повернулася повна енергії, відчула, що моє серце переповнене почуттям любові до свого чоловіка, якого доти завжди любили «попиляти». Разів вісім тут побувала, загітувала багатьох своїх подруг, знайомих, – розповіла 55-річна Ганна Олександрівна з Мукачева.

– Будова церкви схожа з нашою – має теж дві вежі, – не приховувала радості перечинка Тетяна. – У Марії Повчі вперше, на пам’ять купила собі маленький образчик ікони Божої Матері за 50 форинтів (4 грн.15 коп.), на зворотньому боці якої написано молитву українською.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно