Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • В Ужгороді заснували Закарпатське відділення Академії наук Угорщини

В Ужгороді заснували Закарпатське відділення Академії наук Угорщини

В Ужгороді заснували Закарпатське відділення Академії наук Угорщини

30 жовтня в обласному центрі було засновано Закарпатське територіальне відділення Академії наук Угорщини. На засіданні було присутньо близько 85 науковців, які в подальшому мали можливість шляхом голосування обрати президію територіального відділення. Серед присутніх був і Василь Брензович, голова ТУКЗ -КМКС, народний депутат України, доктор філософський наук.

ВІДЕО ДНЯ

Ілдика Орос, президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, зазначила: «Для мене це стало надзвичайно радісним моментом, адже ми очікували його протягом 25 років. Нарешті на Закарпатті діятиме така регіональна наукова комісія. Науковці, котрі бажали долучитися до роботи, вже пройшли попередню реєстрацію й сьогодні присутні в залі. Тепер з цих осіб буде засновано регіональну наукову раду, яка сприятиме розвитку наукового життя Закарпаття».

«У залі зібралися члени зовнішньої академії Угорщини, аби створити територіальне відділення Академії наук Угорщини на Закарпатті. Це дуже важливий момент в історії розвитку краю, тому що такий орган для науковців об’єднає все Закарпаття. Слід відзначити, що ця подія відбулася завдяки двом президентам – Ласлу Ловасу, президенту Академії наук Угорщини, та Борису Патону, президенту Національної академії наук України», – наголосив Олександр Шпеник, завідувач кафедри фізико-математичних дисциплін УжНУ.

Реклама

Він також розповів, що президія складатиметься з 18 чоловік – 15 осіб, яких обиратимуть, і трьох дійсних академіків угорської академії, котрі є закарпатцями: Йожефа Сікури, ректора Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ, Ласла Єнковського, доктора фізико-математичних наук Інституту теоретичної фізики ім. М.М.Боголюбова НАН України, та Отто Шпеника, директора Інституту електронної фізики, академіка НАН України. Після обрання президії будуть визначатися кандидатури президента та його заступника.

Про довготривалу, п’ятирічну підготовку до дня заснування Закарпатського територіального відділення Академії наук Угорщини розповів і Кароль Кочіш, член Академії наук Угорщини, президент Географічного науково-дослідницького інституту. Він зазначив, що 11 червня 2010 року на зустрічі науковців було досягнуто домовленості про створення такого відділення й відповідно наукової президії. До речі, членами територіального відділення Академії можуть стати не тільки угорськомовні науковці. Ця подія відкриває новий розділ у розвитку Закарпаття.

Реклама

Тож наш край може пишатися створенням ще одного важливого наукового проекту, який наблизить нас до Європи.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно