Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Громадські активісти з мукачівськими чиновниками обговорювали питання вивчення угорської мови у школах міста

Громадські активісти з мукачівськими чиновниками обговорювали питання вивчення угорської мови у школах міста

Громадські активісти з мукачівськими чиновниками обговорювали питання вивчення угорської мови у школах міста
Вчора відбувся круглий стіл з питання вивчення другої іноземної мови в м. Мукачево між громадськими діячами, мешканцями міста та представниками органу місцевого самоврядування. Про це у соціальній...

Вчора відбувся круглий стіл з питання вивчення другої іноземної мови в м. Мукачево між громадськими діячами, мешканцями міста та представниками органу місцевого самоврядування. Про це у соціальній мережі Facebook повідомив громадський активіст Юрій Фекете.

ВІДЕО ДНЯ

Зі сторони виконкому були присутні: начальник управління внутрішньої політики Іван Іванович Лендєл та начальник управління освіти Михайло Андрійович Мотильчак. Михайло Андрійович дав відповідь на раніше поставлені та передані до упраління освіти запитання. Відкриттям для присутніх стало, що на сьогоднішній день нема типової програми для вивчення угорської мови як другої іноземної та не розроблено підручник.

Зараз розробляється програма та підручник, правда на якій стадії цей процес точної відповіді не було. Хоча очільник управління освіти зателефонував у ЗІПП (Закарпатський інститут післядипломної перепідготовки), для вияснення ситуації. В телефонному режимі йому відповіли, що зараз в розробці програма та підручник, можливо з наступного навчального року батьки зможуть вибирати вже і угорську мову. Також він повідомив присутніх, що згідно Наказу МОН №128 від 20.02.2002 р "Про затвердження Нормативів наповнюваності груп дошкільних навчальних закладів (ясел-садків) компенсуючого типу, класів спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів), груп подовженого дня і виховних груп загальноосвітніх навчальних закладів усіх типів та Порядку поділу класів на групи при вивченні окремих предметів у загальноосвітніх навчальних закладах, мінімальна підгрупа при поділі класу може бути сформована з 8 учнів, клас в якому 28 і більше учнів має обовязково ділитися на групи. В м. Мукачево доступними для вивчення як друга іноземна є: англійська (550 учнів вивчає), німецька (895 учнів вивчає), французька (22 учні вивчає), іспанська, чеська (44 учні вивчає), польська, російська (326 учнів вивчає). Також очільник освіти зауважив, що в кінці навчального року батьки чотирикласників зможуть самі вибирати мови для своїх майбутніх пятикласників з запропонованого переліку.

Реклама

В результаті громадськими активістами було прийнято рішення направити запит до МОН щодо вияснення ситуації з типовими програмами та підручниками. А також Віоріка Віллашек підняла питання про соціальний транспорт, на що п. Мотильчак відповів, що чекає офіційного звернення по цьому питанню, щоб поставити питання на комісї Закарпатської обласної ради про виділення для міста шкільного автобуса по програмі "Шкільний автобус".

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно