Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

У Чинадієві обговорювали розвиток об’єднаних громад

У Чинадієві обговорювали розвиток об’єднаних громад

Експерти і директор Офісу реформ у Закарпатській області Іван Дем’янчук, Олег Лукша та Світлана Білич здійснили 17 листопада поїздку у селище Чинадієво Мукачівського району. Мета візиту – зустрітись з головами сільських рад, які ще до місцевих виборів 25 жовтня організовували і проводили громадські обговорення і сесії рад з метою створення об’єднаної спроможної громади з центром у селищі Чинадієво, але не завершили цей процес.

ВІДЕО ДНЯ

У робочій зустрічі взяли участь Чинадіївський селищний голова Іван Мошак, Бистрицький сільський голова Іван Софілканич, Обавський сільський голова Михайло Русин і Брестівський сільський голова Василь Сидор, – йдеться у повідомленні Офісу реформ у Закарпатській області.

Представники Офісу реформ у Закарпатській області розповіли учасникам робочої зустрічі про особливості завершального етапу створення об’єднаної громади і про ті переваги для розвитку, які вона набуде після утворення. Найбільше сільських голів цікавили не стільки організаційно-процедурні питання, як реальні вигоди від об’єднання для своїх громад. Йшлося і про законодавчу неврегульованість питань лісокористування та доходів у сільські бюджети від прокладених магістральних міжнародних трубопроводів і високовольтних ліній електропередач, про практичну передачу всіх земельних ресурсів, гарантії повноважень сільських старост та захисту інтересів малих сіл у раді майбутньої громади, про долю статусу гірських територій для окремих сіл громади, тоді як інші села у цій же громаді такого статусу не мають тощо.

Реклама

Висловлювались сільські голови і про відсутність чіткої позиції та сприяння чиновників від державної влади у здійсненні децентралізації і реформ, у зневірі багатьох мешканців громади в позитивних результатах будь-яких реформ в Україні взагалі внаслідок суттєвого погіршення якості життя та рівня грошових доходів, зростання цін і комунальних тарифів.

Загалом результатом консультаційного візиту у селище Чинадієво стала досягнута домовленість про постійний взаємний обмін інформацією щодо здійснення подальших організаційних кроків по формуванню об’єднаної громади і надання також практичної допомоги у розробці та просуванні проектів розвитку інфраструктури громади за рахунок коштів з Державного фонду регіонального розвитку на 2016-2017 роки. Йшлося і про необхідність започаткування розробки Стратегії розвитку Чинадіївської об’єднаної територіальної громади, в чому експерти Офісу реформ також можуть надати фахову консультаційну допомогу.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно