Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У Порошкові відкрили меморіальну дошку відомому закарпатському композитору Михайлу Кречку

У Порошкові відкрили меморіальну дошку відомому закарпатському композитору Михайлу Кречку

У Порошкові відкрили меморіальну дошку відомому закарпатському композитору Михайлу Кречку

Село Порошково на Перечинщині – мала батьківщина великого композитора, хорового диригента, співака, педагога, культурного і громадського діяча Михайла Кречка, який прославив пісенні традиції нашого краю на всю Україну, а вітчизняне хорове мистецтво – далеко за її межами. Музикант керував низкою відомих вітчизняних колективів, зокрема, 15 років очолював Закарпатський народний хор, тож урочисте відкриття пам’ятки колектив під керівництвом Наталії Петій-Потапчук прикрасив своїм виступом, виконавши знакові композиції з доробку митця "Не рубай ліщину" та "Червона калина".

ВІДЕО ДНЯ

Меморіальну дошку на честь 90-річчя від дня народження Михайла Кречка встановили на фасаді місцевої школи – в присутності педагогів і учнів закладу, голови села Юрія Касинця, представників духовенства, численних мешканців, – зазначає Управління культури Закарпатської ОДА.

Презентував пам’ятку її автор – молодий скульптор, також родом із Перечинщини, Іван Цубина. Розповів, що в ході роботи надихався розповідями про Михайла Кречка та його світлинами, на кожній із яких впадає у вічі чи не найяскравіша риса митця – людяність – відповідно, саме таким прагнув зобразити талановитого земляка скульптор. І мету, схоже, досягнуто: Михайло Кречко справді дивився на присутніх якось особливо, усміхнено, з теплотою, наче по-батьківськи.

Реклама

Для Порошкова – це друга меморіальна дошка, першу встановили на знак вшанування Августина Штефана, голови Сойму Карпатської України. Та серед уродженців села є ще чимало відомих постатей, пам’ять про яких потрібно зберегти для наступних поколінь – ідеться, приміром, про священика, письменника і видавця Євгена Фенцика та відомого радянського спортсмена й тренера Михайла Михалину, котрий, пишаються місцеві, відкрив Україні закарпатський футбол.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно