Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

"Її хліб насущний": закарпатець зняв фільм про Голодомор

"Її хліб насущний": закарпатець зняв фільм про Голодомор

Нову документальну стрічка В’ячеслава Бігуна "Її хліб насущний" представлять наприкінці листопада. Героїня фільму – це 95-ти річна українка Лідія, яка розповідає про виживання в Голодомор і таємниці свого життя. Показ пройде в Естонії як частина відзначення Дня пам’яті жертв Голодоморів. Планується, що стрічку вперше представлять в Україні на початку 2016 року.

ВІДЕО ДНЯ

"Її хліб насущний" - унікальний фільм для мене. Його значущість, звісно, передусім у темі – Голодомор. В одному зі своїх фільмів ("Мати") мені вже доводилося звертатися до цієї трагічної сторінки нашої історії. Мені видалося, що ця тема або нецікава, або важка для загалу, але все ж важливо не забувати про Голодомор. Масштаби трагедії, її винуватці, політична й юридична контроверза визнання Голодомору злочином загальновідомі. Як на мене, на екрані важливо відтворити долю людини. Тому, коли із задумом зафільмувати долю 95-ти річної Лідії до мене звернулася Віра Коник не міг відмовитися. Довелося відкласти чимало справ, працювати ночами, аби вчасно завершити фільм. До того ж усе робилося благодійно. Тому велика подяка всій знімальній групі, тим, хто допоміг створити фільм. Вони зробили ще одну добру справу в своєму житті. Тепер важливо її показати. Сподіваюся, глядачі приймуть стрічку. Додам, що знайомство з пані Лідією відкрило чимало й інших таємниць її життя, (тому це не лише фільм про Голодомор): приховану долю її батьків, чому вона не вийшла заміж, як вона опинилася за кордоном. І, як видається, те, що вона пережила не лише Голодомор, але й Голокост. Дещо опинилося поза стрічкою, але головне відображено в цій унікальній кіноісторії", – зазначає В’ячеслав Бігун.

Над стрічкою працювала міжнародна знімальна група. Історію опрацьовувала датчанка Емма Агергаард Свендсен, фільмували бельгієць Френсіс Ванквікенберге і росіянин Пьотр Трудолюбов, монтаж – литовки Аугусте Каваляускайте, над звуком працював фін Юхо Йокінен. Продюсером виступив сам режисер. Консультували кіновиробництво відома естонська документалістка Маріанна Каат і громадська діячка Віра Коник. У фільмі звучить пісня «Голодомор», люб’язно надана вокальним октетом «Орфей».

Реклама

В’ячеслав Бігун – професійний правник і кіномитець. Народився в Тячеві, навчався й працював у провідних університетах і наукових установах світу (Львівський університет ім. І. Франка та Інститут держави і права НАН України, Гейдельберг і Сорбонна), в Європейському суді з прав людини. Очолював всеукраїнські об’єднання студентів-правників і молодих юристів України. Як режисер, В’ячеслав Бігун відомий за такими стрічками, як «Серце мами Гонгадзе» (про легендарну Лесю Гонгадзе), «Мати. В ім’я мільйонів» (за мотивами оповідання «Мати» О. Довженка), «Пенальті правосуддя» (історія боротьби за справедливість скаліченого футболіста), «Я і є вона» (вперше переказана історія партизанки Василини), які здобули міжнародне визнання.

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно