Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Угорська делегація відвідала Хуст

Угорська делегація відвідала Хуст

Вчора, 26 листопада, у Хусті в рамках ознайомчого візиту побувала угорська делегація у складі п’яти депутатів, яку очолив голова комітету з питань національного єднання Кароль Панцил.

ВІДЕО ДНЯ

Спільно з парламентарями місто над Тисою відвідали голова Європейського конгресу українців, перший заступник голови Світового конгресу українців Ярослава Хортяні, значною мірою завдяки якій угорський парламент визнав Голодомор в Україні у 1932-1933 роках геноцидом українського народу, та голова русинської спільноти Вера Гирич. Супроводжував поважних гостей Генеральний консул Угорщини в Берегові Ендре Саліпскі.

Спочатку делегати зустрілися з керівництвом міста та представниками угорської громади в стінах Хустської міської ради. Міський голова Володимир Кащук коротко ознайомив гостей із історією Хуста, власне ситуацією в населеному пункті та результатами місцевих виборів.

Реклама

– За останні п’ять років значно посилилася співпраця між українською та угорською громадами майже у всіх галузях – освіті, медицині, культурі. Маємо трьох представників «КМКС» Партії угорців України в новообраному депутатському корпусі Хустської міської ради. Уже третій рік поспіль відзначаємо свято угорської національної культури - День Габора Бетлена, що також є одним із прикладів українсько-угорської дружби, спільності наших цінностей та європейських ідеалів, - звернувся до гостей Володимир Кащук.

Керівник міста висловив сподівання на подальшу результативну співпрацю з іноземними колегами, насамперед в плані облаштування історичної пам’ятки – Хустського замку та будівництві угорськомовного дошкільного навчального закладу.

Реклама

У рамках візиту парламентарі поклали квіти до пам’ятного знаку видатному угорському поету та великому патріоту угорської землі Ференцу Келчеї – автору угорського Гімну та побували на угорському кладовищі, розташованому на Замковій горі. Про плани щодо реставрації «місця вічного спокою», де, до речі, поховані і солдати угорської армії, поділилися настоятель римо-католицького костелу св. Анни і Йоакима отець Олександр Сулінчак та голова Хустського осередку КМКС Йосип Козьма.

Також гості відвідали ЗОШ I-III ст. №4, місцеву школу з угорською мовою навчання та подарували цим навчальним закладам у знак пам`яті про свій візит сучасні проектори.

– З особливою увагою спостерігаємо за подіями на Закарпатті, адже Україна зараз переживає важкі часи. Бачимо, що економічна криза є причиною еміграції та збіднення населення, і ці фактори однаково стосуються як українців, так і угорців, проживаючих тут. Власне тому намагаємося підтримувати та покращувати добросусідні відносини і надавати посильну допомогу у всіх без винятку сферах, – підкреслив Кароль Панцил.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно