Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У Мукачеві з 1 січня наступного року відкривається недільна школа з вивчення болгарської мови

У Мукачеві з 1 січня наступного року відкривається недільна школа з вивчення болгарської мови

У Мукачеві з 1 січня наступного року відкривається недільна школа з вивчення болгарської мови
У місті Мукачеві століття живуть болгари. Обробляючи родючі землі в заплаві Латориці, вони навчили місцевих жителів вирощувати перець, інші теплолюбні культури. За багато років стали тут своїми, але...

У місті Мукачеві століття живуть болгари. Обробляючи родючі землі в заплаві Латориці, вони навчили місцевих жителів вирощувати перець, інші теплолюбні культури. За багато років стали тут своїми, але так і не розчинилися в багатомовному Закарпатті.

ВІДЕО ДНЯ

Щоб не втрачати зв’язків із праматірною державою, щороку члени місцевого товариства імені Кирила й Мефодія, студенти Слов’янського інституту та Ужгородського національного університету разом із нащадками мукачівських болгар на запрошення Міністерства вищої народної освіти Болгарії вирушають до цієї балканської країни. Тут прослуховують лекції з менеджменту, психології та географії, здійснюють екскурсії.

В останній поїздці віце-президент всеукраїнського товариства «Україна – Болгарія» Христо Роглєв та голова міського товариства болгарської культури Ганна Бегей-Карауланова домовилися про відкриття з 1 січня наступного року в Мукачевому недільної школи з вивчення болгарської мови.

Реклама

Тим часом багатомовність шкіл краю вже приросла чеською. Її зокрема почали вивчати в Ужгородській школі №3 у рамках спільного проекту Закарпатської області з чеським краєм Височіна. У приміщенні навчального закладу зробили ремонт крила школи, де розміщено клас, медпункт, туалети тощо. Витрачено понад 200 тисяч гривень, з яких 100 тисяч надано з обласного бюджету і 100 тисяч — чеською стороною. Крім того, через фонд «Віза» («Височіна-Закарпаття») чеська сторона надала ще 60 тисяч гривень на придбання меблів, мультимедійного обладнання тощо.

Директор школи Світлана Фесенко розповіла, що школу зведено 80 років тому за кошти уряду колишньої Чехословаччини. З 1935-го по 1938 рік це була гімназія, названа на честь першого чехословацького президента Т. Масарика. Нині представники понад 20 національностей поглиблено вивчають тут російську, англійську та інші іноземні мови.

Реклама

Урядовий кур’єр

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно