Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У чотирьох країнах, які межуть із Закарпаттям, можуть ввести патрулювання кордону

У чотирьох країнах, які межуть із Закарпаттям, можуть ввести патрулювання кордону

У чотирьох країнах, які межуть із Закарпаттям, можуть ввести патрулювання кордону

З метою реалізації ініціативи Президента України, озвученої під час зустрічі з Президентами країн Вишеградської четвірки та виконання завдань Уряду щодо активізації боротьби з контрабандою та протидії незаконній транскордонній злочинності, за пропозицією української сторони відбулася Перша зустріч керівників прикордонних відомств України та сусідніх країн – членів ЄС.

ВІДЕО ДНЯ

У заході також взяли участь представники Європейської Комісії, Агенції ЄС FRONTEX, EUAM та EUBAM, керівники прикордонних відомств України, Республіки Польща, Словацької Республіки, Угорщини та Румунії, а також делегати від митних відомств зазначених країн, представники керівної ланки зовнішньополітичних відомств та відомств, відповідальних за розвиток інфраструктури, – інформує Держприкордонслужба України.

Під час зустрічі сторони обговорили сучасні та прогнозовані виклики і загрози безпеці спільного кордону України та Європейського Союзу, а також питання спрощення руху осіб і товарів через спільний кордон у контексті євроінтеграційних прагнень України. Окрема увага, з огляду на міграційну кризу в Європі та необхідність значного посилення контролю на Східній та Південній ділянках українського кордону, була приділена безпековій ситуації.

Реклама

Загалом, з метою посилення прикордонної безпеки та у зв’язку з тим, що протидія протиправній діяльності вимагає консолідації зусиль, направлених на встановлення причетних осіб по обидва боки кордону, цього року Держприкордонслужба України ініціювала низку спільних міжнародних прикордонних операцій, зокрема на кордоні з ЄС – «КОРДОН-2015» та під егідою Агенції ФРОНТЕКС – «Ключові точки» та «Координаційні пункти».

Сьогодні спільний контроль вже здійснюється у 4 пунктах пропуску  на кордоні з Польщею та 4 – з Республікою Молдова. Таку спільну роботу контрольних служб Сторін позитивно оцінено учасниками міжнародного руху. Наразі триває активний нормотворчий процес зі Словаччиною та Польщею, опрацьовуються нові Угоди, у яких вже враховано вимоги Шенгенського Кодексу та рекомендації Єврокомісії. Напрацьовані документи можуть стати базовими для подальшого запровадження спільного контролю з Угорщиною та Румунією у разі їх згоди.

Реклама

Підтверджує свою ефективність і спільне патрулювання. В даний час прикордонні фахівці активно працюють над його удосконаленням з польськими, угорськими та словацькими колегами. Переговорний процес триває з румунською стороною.

У ході обговорення виступили всі учасники діалогу. Сторони охарактеризували загальний стан охорони кордону та визначили пріоритетні напрями співробітництва прикордонних відомств. В свою чергу українська сторона наголосила на необхідності підвищення ефективності охорони ділянок кордону на Сході та Півдні країни за рахунок міжнародно-технічної допомоги.

Наприкінці заходу після обговорення всіх питань учасники зустрічі затвердили підсумкове Комюніке про досягнуті домовленості та пріоритетні напрями співробітництва прикордонних відомств України, Республіки Польща, Словацької Республіки, Угорщини та Румунії щодо подальшого розвитку принципів інтегрованого управління кордоном, забезпечення прикордонної безпеки та вільного руху осіб і вантажів.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно