Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У Хусті представники ЄС та Михайло Рівіс обговорили розвиток ОСББ у місті

У Хусті представники ЄС та Михайло Рівіс обговорили розвиток ОСББ у місті

У Хусті представники ЄС та Михайло Рівіс обговорили розвиток ОСББ у місті
ВІДЕО ДНЯ

Днями голова Закарпатської облради Михайло Рівіс разом із директором представництва Програми Розвитку Організації Об’єднаних націй Янтомасом Хімстрою та менеджерами проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» з робочим візитом відвідали Хуст.

Саме столиця Карпатської України за доволі короткий проміжок часу створила найбільше ОСББ в області та продемонструвала найкращі в Україні результати з реалізації проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – III». Тут партнерами проекту стали 14 ОСББ та 2 громадські об’єднання, що були відібрані на конкурсних засадах, – стверджує прес-служба Закарпатської облради. 

Реклама

– Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, які взяли участь у проекті, задоволені результатами й проявляють все більшу активність. Це добрий приклад для наслідування для інших мешканців багатоповерхової забудови, – зазначив секретар Хустської міськради Володимир Ерфан.

Хустські керівники ОСББ, що на Київській набережній, презентували міжнародним представникам проекту шлях свого розвитку – від початкової ідеї до перших здобутків у своїй діяльності. І йдеться не лише про отримані економічні вигоди, а й про значну соціальну складову та про важливість партнерства громади, влади та міжнародних фондів.

Реклама

Голова правління ОСББ «Київська набережна–Хуст» Мар’яна Лучка  не без гордості розповіла поважним гостям про те, як створювалось очолюване об’єднання: "У 2014 році мешканці 65-ти квартир 70-квартирного будинку зібралися на загальні збори і вирішили створити об’єднання, яке б саме піклувалося про свій будинок. Ми зібрали підписи і в червні зареєструвалися у державного реєстратора. За цей час завдяки фінансуванню ЄС, місцевої влади та власне внесків громади, нам вдалося реалізувати мікропроект із ремонту систем водовідведення, електроосвітлення та електричної проводки".

– Мешканці цих багатоквартирних будинків, які півроку створили об’єднання, переконалися в ефективному механізмі ОСББ та можливості обирати самим надавача послуг з утримання прибудинкової території та житлових будинків у належному стані, самостійно вести контроль за цільовим використанням своїх коштів, – зазначив голова Закарпатської облради Михайло Рівіс.

Поспілкувавшись з хустянами, директор представництва ПРООН в Україні підкреслив, що задоволений форматом співпраці ПРООН з органами місцевого самоврядування і громадами. 

Реклама

– Далеко не кожна спільнота може зробити те, що зробили ви за такий порівняно невеликий відрізок часу.  Оскільки я приїхав в Україну півроку тому і вже трохи вивчив особливості життя українців, можу з упевненістю сказати, що в деяких містах сусіди, що мешкають на одній вулиці, навіть не спілкуються, а не те, щоб об’єднувалися для спільної мети. Тому щиро радію тандему місцевої влади, власників будинків та міжнародної організації, бо бачу реальні результати успішної співпраці. І той факт, що ви збираєте щомісяця певну суму коштів для обслуговування своїх будинків є далекоглядним кроком, – звернувся до представників ОСББ пан Янтомас.

До слова, візиту до Хуста передувало підписання в обласній раді Янтомасом Хімстрою та Михайлом Рівісом Меморандуму про партнерство Закарпаття з ПРООН.

– Сподіваюся, що наша співпраця розвиватиметься в різних напрямах. Маю на меті за рахунок залучення у рамках чинного законодавства різних фінансових джерел зробити територію Закарпаття чистою, зеленою, комфортною для проживання і привабливою для туристів. Це ідеальна територія, яка межує з чотирма європейськими країнами, ментальність її жителів – європейська. Тому моє бажання – показати жителям інших регіонів України, зокрема і зони АТО, куди неодноразово виїжджав у робочих поїздках, чому західні області України так щиро підтримують євроінтеграцію. Маю надію, що партнерство Закарпаття з ПРООН не обмежиться лише розпочатими проектами, – резюмував Михайло Рівіс.

Довідково: Спільний проект Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» з червня 2015 року активно впроваджувався на теренах міста Хуст. Чотирнадцять об’єднань співвласників багатоквартирних будинків взяли участь у реалізації проектів, що були спрямовані на проведення капітального ремонту та підвищення енергоефективності багатоквартирних житлових будинків.

Співфінансування проектів ЄС/ПРООН базується на принципі: 50% необхідної суми надає ЄС/ПРООН, 45% – місцеві ради, 5% – кошти жителів.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно