Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На Тячівщині депутати прийняли бюджет району на 2016 рік

На Тячівщині депутати прийняли бюджет району на 2016 рік

Головний фінансовий документ, за яким буде жити район у новому 2016 році, депутати прийняли у п’ятницю 25 грудня, на другому пленарному засіданні сесії райради.

ВІДЕО ДНЯ

Провів роботу сесії голова районної ради Василь Каганець, а участь у засіданні взяли заступник голови Закарпатської ОДА Олександр Петік, голова райдержадміністрації Василь Дем’янчук, заступник голови районної ради Василь Кушілко, депутати обласної ради, голови місцевих рад, керівники установ,організацій району, структурних підрозділів райдержадміністрації, – інформує прес-служба Тячівської РДА.

Відтак, депутати розглянули та затвердили Стратегію, Програму соціального та економічного розвитку Тячівського району, галузеві Програми та бюджет району на 2016 рік. Зокрема, Стратегія розроблялася з урахуванням потенційних можливостей Тячівщини для її подальшого розвитку. З квітня місяця працювала спеціально створена робоча група разом з координаційною радою із залученням громадськості. А у вересні проект був винесений на громадське обговорення і, з урахуванням надісланих пропозицій, доопрацьований на підсумковому засіданні координаційної ради.

Реклама

Стратегією визначено чотири основні напрямки розвитку району до 2020 року: підвищення конкурентоспроможності економіки, розвиток інноваційно-інвестиційної діяльності; розвиток людського капіталу, підвищення добробуту населення; безпека довкілля та охорона навколишнього середовища; розвиток спроможних територіальних громад. 

Таким чином, сесія схвалила Стратегію, Програму соціально-економічного розвитку та бюджет на 2016 рік. Що стосується основного фінансового документу, то керівництвом Тячівської райдержадміністрації, районної ради, спільно з фінансовим управлінням РДА здійснено велику роботу під час підготовки проекту. А основне –  формування бюджету здійснювалось відкрито й прозоро. Були проведені численні зустрічі та консультації з головними розпорядниками коштів, головами місцевих рад, депутатами районної ради. Тож враховані всі слушні пропозиції, після чого документ  депутати розглянули і підтримали на засіданні своїх комісій. 

Реклама

Звісно, основні кошти направлено на захищені статті, фінансування затверджених програм, утримання та розвиток головних галузей району: медицини, освіти, культури, спорту, соціальний захист населення тощо. Також передбачені кошти й на інші проекти у співфінансуванні з місцевими радами, зокрема, що стосуються оновлення інфраструктури доріг, реконструкції закладів медицини та освіти тощо.

Як наголосив начальник фінансового управління РДА В’ячеслав Стойка, бюджет 2016 року відрізняється від попередніх тим, що у районі створено дві об’єднані громади – Тячівську та Вільховецьку. З приводу цього надходження від податку з доходів фізичних осіб з м. Тячів та інших сіл, які увійшли в їх склад будуть направлятися безпосередньо в бюджети громад. А це суттєво вплине на фінансові можливості району в цілому та подальший його розвиток.

Також у районний бюджет будуть внесені технічні корективи, оскільки він розроблявся на основі ставки єдиного внеску – 37%.  А у щойно прийнятому Законі України «Про Державний бюджет на 2016 рік» вона знижена до 22%, відповідно змінилася і ставка податку на доходи – 18% замість 15% і 20%. Поки що залишаються на районному утриманні районні та дільничні лікарні, які з січня місяця планувалося перейти на обласне фінансування.

Реклама

Звісно, що коштів, які закладені у районному бюджеті, буде недостатньо, аби вирішити всі насущні проблеми району. Однак є сподівання на вільні залишки і субвенцію з обласного та Державного бюджету, що дасть змогу виконати заплановані зобов’язання, а також розглянути й інші питання розвитку району. 

Як зазначив на засіданні сесії голова Тячівської районної ради Василь Каганець, розпорядженням заступника голови Закарпатської ОДА Олександра Петіка, Тячівському району додатково виділено 5 млн 762,7 тис грн. освітньої та медичної субвенції. З них – на придбання підручників для учнів ЗОШ – 571 тис. грн, оснащення опорних навчальних закладів сучасною матеріально-технічною базою – 1 млн 464,6 тис. грн, придбання шкільних автобусів для учнів у сільській місцевості – 3 млн грн, медична субвенція – 1 млн 554,3 тис. грн (із них на оплату праці – 1 млн 129,6 тис. грн). Кошти, які не будуть освоєні до кінця цього року перейдуть на наступний.

Що стосується вирішення інших важливих питань населених пунктів, то депутати направили ряд запитів та звернень. Так, депутат від фракції "БПП "Солідарність" Іван Фабрицій звернувся з проханням щодо відкриття у селі Лопухово пункту швидкої допомоги, яка там вкрай необхідна з метою покращення надання медичних послуг. 

Насамкінець депутати обговорили питання про передачу у власність громад району Тереблянського житлового комплексу для солотвинців, з приводу чого інформував в.о. голови Закарпатської ОДА Олександр Петік. Обласний посадовець наголосив, що дане питання потребує негайного вирішення, оскільки у такому стані "Теребля 2", яка досі не заселена і не вирішено хто її має утримувати, не визначено статус житла, перебувати надалі не може. 

У підсумку дискусії, яка тривала більше години, депутати домовились створити робочу групу з вивчення всіх недоліків, допущених при будівництві комплексу з подальшим їх усуненням спільно з обласною радою. У найближчі декілька днів група повинна подати свої пропозиції з їх подальшим розглядом на обласній сесії. 

А роботу другого пленарного засідання Тячівської районної ради сьомого скликання буде продовжено найближчим часом.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно