Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Депутати облради просять керівництво країни відновити спеціальну економічну зону "Закарпаття"

Депутати облради просять керівництво країни відновити спеціальну економічну зону "Закарпаття"

Депутати облради просять керівництво країни відновити спеціальну економічну зону "Закарпаття"

Обласна рада на другому пленарному засіданні другої сесії вирішила звернутися до Президента України Порошенка П. О., Голови Верховної Ради України Гройсмана В. Б. та Прем’єр-міністра України Яценюка А. П. щодо необхідності відновлення інвестиційного режиму СЕЗ «Закарпаття», створивши у країні на законодавчому рівні такі інвестиційні умови, за яких інвестори повернуть довіру до України.  

ВІДЕО ДНЯ

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Закарпатської облради.

«Спеціальна економічна зона «Закарпаття» діє на основі Закону України від 22 березня 2001 року № 2322-ІІІ «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття» зі змінами, внесеними Законом України від 24 січня 2003 року № 2077-I «Про внесення змін до Закону України «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття», - зазначається в документі . – У результаті змін до Закону України від 25 березня 2005 року № 2505-IV «Про державний бюджет на 2005 рік» було скасовано спеціальні режими, які діяли у спеціальних (вільних) економічних зонах і на територіях зі спеціальним режимом інвестиційної діяльності та технологічних парках, що негативно вплинуло на розвиток СЕЗ «Закарпаття» та залучення іноземних інвестицій у область.

Реклама

Починаючи з 2005 року, в області не зареєстровано жодного інвестиційного проекту в рамках цього Закону. Україна, і Закарпаття зокрема, втратили можливість отримати задекларовані інвестиції в розмірі 1,2 млрд. дол. США. Проекти, що були зареєстровані на території СЕЗ «Закарпаття», недоотримали 155 млн. грн. фінансування.

Лише в 2005 році втрачена можливість додаткового створення 6 мільйонів робочих місць. Потенційні іноземні інвестори з великим капіталом надали перевагу інвестуванню в сусідні Угорщину, Словаччину, Польщу та Румунію із більш стабільним й передбачуваним нормативно-правовим режимом.

Реклама

Так само змінами до Закону України від 25 березня 2005 року № 2505-IV «Про державний бюджет на 2005 рік» було скасовано пільги для суб’єктів господарювання, які діяли на основі Закону України від 24 грудня 1998 року № 357-XIV «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності у Закарпатській області», серед яких:

– звільнення  не більш як на 5 років від обкладення ввізним митом  і  податком  на  додану вартість під час ввезення в Україну устаткування   (обладнання),   крім   підакцизних   товарів,  для реалізації інвестиційного проекту;

– звільнення на 2 роки  від  оподаткування  прибутку новоствореного підприємства, інвестиція в яке є еквівалентною не менш як 250 тис. дол.  США, в тому числі у реконструкцію або модернізацію діючого підприємства,  а також оподаткування за пільговою ставкою (50% діючої ставки оподаткування прибутку) з 3 по 5 рік діяльності такого підприємства.
Завдяки дії зазначеного механізму стимулювання залучення інвестицій на території Закарпатської області реалізовувалися інвестиційні проекти спільно з іноземними корпораціями, зокрема IKEA, Phillips, TDK Recording Media Europe SA, JVC на базі підприємств Закарпатської області – ПАТ «Мукачівський завод «Точприлад», ЗАТ «Берегівський радіозавод» та інших. Серед новостворених підприємств слід відзначити ТОВ «Хенкель – Ужгород» (торгова марка «Henkel») та ТОВ «Гроклін – Карпати» («Groclin»).

Реклама

Відповідно до статті 1 Закону України від 24 грудня 1998 року № 357-XIV «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності у Закарпатській області» з 01.01.2015 року закінчився термін дії запровадженого на строк до 15 років спеціального режиму реалізації інвестиційних проектів у пріоритетних видах економічної діяльності на території Закарпатської області.
Станом на 1 січня 2015 року на території СЕЗ «Закарпаття» здійснюється реалізація інвестиційних проектів відповідно до 11 договорів в рамках Закону України «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття», при тому, що на 01.01.2005 було зареєстровано 19 договорів. Кількість робочих місць на 1 січня 2005 року становила 11315, відповідно на 1 січня 2006-го – 6772, на 1 січня 2015 року – 1180 місць».

Наведені вище показники дають усі підстави стверджувати, що функціонування пільгових режимів інвестиційної діяльності на території Закарпатської області, що надавалися Законами України «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття», відігравали домінуючу роль у розвитку економіки регіону.

Наразі на території СЕЗ «Закарпаття» здійснюють господарську діяльність підприємства – підрозділи всесвітньовідомих компаній за договорами, укладеними відповідно до вимог Закону України «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття» та інших пов’язаних нормативно-правових актів, зокрема ТОВ «Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед» (Jabil Circuit, Inc.), ТОВ «Ядзакі – Україна» (Yazaki Corporation), ПрАТ «Єврокар» (Skoda Auto, Volkswagen).  

На переконання депутатів, дострокове припинення дії преференцій згідно із Законом України «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття» негативно позначилося на інвестиційному іміджі Закарпатської області, оскільки знівелювало правовий режим діяльності суб’єктів СЕЗ «Закарпаття», у тому числі договірну базу, згідно з якою здійснюється господарська діяльність у межах СЕЗ «Закарпаття».

Враховуючи зазначене вище, закарпатські обранці звернулися із закликом про відновлення дії виключених статей Закону України «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття» згідно з редакцією 22 березня 2001 року № 2322-ІІІ та відповідно до усіх передбачених пільгових режимів інвестиційної діяльності, а також продовжити термін дії Закону України від 24 грудня 1998 року № 357-XIV «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності у Закарпатській області» ще на 15 років з відновленням спеціальних режимів згідно з редакцією від 22 березня 2002 року.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно