Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Мукачівщині відбувся фестиваль вертепів «Ходімо разом у Віфлеєм»

На Мукачівщині відбувся фестиваль вертепів «Ходімо разом у Віфлеєм»

На Мукачівщині відбувся фестиваль вертепів «Ходімо разом у Віфлеєм»
ВІДЕО ДНЯ

Мукачівщина – багатий на культурні традиції, один з найбільших районів Закарпаття. Вісімдесят вісім сіл є рідною домівкою для більш, ніж 100 тисяч населення. А у рідному домі – свої звичаї і традиції, своя самобутня культура, шана до землі, любов до батьків та Вітчизни.

Кожне село на Мукачівщині – осередок культури, складова того орнаменту, витканого руками народної майстрині, що зветься фольклором. Автентичний орнамент Мукачівського району найяскравіше виражений у традиціях сімейних свят, коли за столом – вся родина, а в хаті лине пісня, – стверджує прес-служба Мукачівської РДА.

Реклама

Колядують на Мукачівщині теж по особливому – з колядами, вертепом, народними піснями, стилізованими до різдвяної обрядовості, закарпатськими щедрівками та віншуваннями, а ще – з гарним настроєм та щирою гостинністю.

Колядувати громадою – ще одна традиція Мукачівського району. Чи не тому такою яскравою мистецькою подією став 8-й Регіональний фестиваль колядницьких груп та вертепних дійств «Ходімо разом у Віфлеєм».

Реклама

Привітав учасників фестивалю голова Мукачівської РДА Сергій Гайдай:

"Незмінною аксіомою є твердження, що народ, який не пам’ятає свого минулого – немає майбутнього, – підкреслив очільник райдержадміністрації. – Мукачівщина – це край з багатою історією та культурою, талановитими дітьми, які також передадуть у спадок народне багатство – традиції та звичаї. А завдання влади на всіх рівнях – районної, сільської, селищної, – всіляко підтримувати народні колективи та допомагати у діяльності закладів культури".

Зі словами подяки до учасників фестивалю звернулася в.о. начальника відділу культури Мукачівської РДА Оксана Кречковська та керівник Районного будинку культури Ганна Горват.

Реклама

Участь у фестивалі прийняли колядницькі колективи Будинків культури та клубів сіл Горонда, Лохово, Н. Давидково, Макарьово, Жуково, Бобовище. Господарями різдвяного свята став викладацький колектив Дитячої школи мистецтв села Великі Лучки, де й відбувся захід.

Крім традиційних закарпатських колядок, зі сцени звучали й автентичні різдвяні пісні, властиві тільки для Мукачівського району, зокрема пісенна композиція «Гей на сись динь, та й на Рождество Христове».

Кожен творчий колектив має у своєму доробку й стилізовані віншування та щедрівки, які прославляють працю та бажають господарям всілякого достатку, миру й добра.

Справжньою окрасою свята колядок стали Бетлегеми з села Макарьово. Сценізовані дійства, біблійні персонажі та незмінний атрибут Різдва – макет храму, доповнені прадавніми колядами та щедрівками, - склали ідейне ядро народного театру.

Бетлегеми сповіщають радісну новину народження Ісуса та розповідають біблійні історії, які переплетені з сюжетами повсякденного життя мешканців Мукачівщини.

Реклама

Яскравим театралізованим дійством порадували учасників фестивалю колядники з села Бобовище. Колядницький колектив під назвою «Бабовка» (керівник Лілія Немеш) презентував розгорнуту інсценізацію різдвяного вечора у селі на Мукачівщині: ось господарі готують святу вечерю, ось до хати завітали колядники та сповіщають про добру новину. За колядку та щире віншування – господарі пригощають колядників та й самі колядують. На прощання колядники на Мукачівщині обов’язково виконують пісенну композицію «На многая й благая літа» та прощаються до наступного року.

Завершальним акордом різдвяного свята стали виступи дитячого та викладацьких колективів Великолучківської школи мистецтв (керівник – Волошин Тетяна Іванівна). Народні пісні, щедрівки, коляди у музичній обробці звучали по справжньому святково, даруючи всім присутнім дух Різдва, особливе відчуття світла від таїнства народження Христа.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно