Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Мільярдер із Мукачева у Нью-Йорку

Мільярдер із Мукачева у Нью-Йорку
Шлях уродженця Мукачева від вантажника до когорти найбагатших людей планети – власника заводів, газет, пароплавів та неймовірної кількості нерухомості по всьому світу.

У Нью-Йорку Олександр Ровт – один з найбагатших російськомовних американців. Зараз впливовий журнал Forbes оцінює його статок більш ніж в один мільярд доларів. А в 2012 році видання включило Ровта до списку чотирьохсот найбагатших людей планети.

ВІДЕО ДНЯ

Заробити чималий статок мільярдер зумів завдяки прибутковому бізнесу. Ще недавно він займався виробництвом мінеральних добрив в Північній Америці, а зараз володіє великою консалтинговою компанією IBE Trade Corporation, готелями, а також дорогою нерухомістю.

У 2014 році Олександр Ровт отримав премію "Людина року російськомовної Америки" у номінації "Благодійник року". Нагорода, яку заснував Американський форум російськомовного єврейства, відзначає видатні успіхи російськомовних американців у всіх сферах життя Сполучених Штатів. Статуетки переможцям вручили у восьми номінаціях.

Реклама

Вся справа в добривах

Олександр Ровт народився в українському Мукачеві, закінчив Львівський торгово-економічний інститут, а в 1973 році емігрував в Угорщину. У молодої людини було багато планів, але він почав з вивчення угорської мови. У це важко повірити, але перший час за кордоном нинішній мільярдер працював вантажником в овочевій крамниці. Через кілька місяців він став продавцем, а потім і завідувачем магазину. Кар’єра товарознавця йшла в гору. У 27 років Ровт був призначений на керівну державну посаду, ставши начальником управління збуту плодоовочевої продукції всієї країни. Однак життя в Угорщині не зовсім влаштовувало Олександра Ровта.

Реклама

"Скажімо, на свята ми ходили в синагогу, але крадькома. Якось пішли туди з маленьким сином Філіпом і зустріли сусіда. Ми не знали, що він єврей, і він нас в цьому не підозрював". Шоковані були навіть наші діти: вони не знали, як їм себе вести", – розповідає бізнесмен.

Мільярдер із Мукачева у Нью-Йорку – 01

Крім цього, Олександр Ровт завжди хотів, щоб його діти отримали хорошу освіту і досягли чогось у житті. Тому у 1985 році він переїхав до США, де вже обжилися його батьки і близькі родичі.

Реклама

"У США я відразу купив будинок, машину, дачу. А потім купив ресторан за 75 тисяч доларів. Тоді це були великі гроші. Але, на жаль, я нічого не заробив. Навіть трохи втратив і зрозумів, що цей бізнес не для мене," – описує Ровт перші місяці перебування в Нью-Йорку.

Спробував він себе і в ювелірному бізнесі. Зараз мільярдер з посмішкою згадує той час. З поганим знанням англійської мови він ходив по магазинам в районі Манхеттена і пропонував "ювелірку". Через півтора року після приїзду в США друг Олександра, Імре Пак, розповів Ровту про вакансії в хімічній компанії IBE Trade Corporation. Там якраз шукали фахівця зі знанням російської мови. І з цього моменту життя майбутнього мільярдера повністю змінилася. 

"Друг сказав, що, мовляв, ти закінчив торгово-економічний інститут, у тебе є зв’язки з Європою. Давай спробуємо. Президент фірми погодився оплатити відрядження, і так ми почали займатися бізнесом,"  – каже Ровт.

Компанія, де почав працювати Олександр Ровт, займалася розробкою різних технологій для виробництв. Одна з них застосовувалася при будівництві цегельних заводів. Технологію фірма продала Радянському Союзу. А чиновники з радянських республік могли розплатитися з клієнтом лише мінеральними добривами.

"Ми вчилися правильно зберігати ці добрива. Мінеральні добрива — це ж не мішок картоплі. Для цього потрібна була спеціальна технологія доставки і транспортування. Ми отримували аміак, селітру, карболит. До речі, в СРСР ми постачали не лише технології, але й екологічне обладнання," – ділиться Ровт успіхами компанії.

Фірма IBE Trade Corporation ледве встигала виконувати замовлення, почавши заробляти хороші гроші.

"Радянський Союз попросив нас побудувати завод з виробництва плитки. Приміром, тоді завод коштував $20 млн. Вони нам на ці гроші дали аміак або селітру. Але і коли бартер припинився, ми продовжили торгувати мінеральними добривами. Купували і продавали на світовому ринку", – говорить Ровт.

Реклама

З величезним прибутком потрібно було щось робити. У 2000 році Ровт став президентом компанії. Новий власник перейшов до ще більш динамічної стратегії розвитку бізнесу. Тоді фірма купила три заводи з виробництва мінеральних добрив – в Угорщині, в українському Сєверодонецьку і у Воронезькій області.

Про мінеральні добрива та специфіку своєї роботи Ровт може говорити годинами. Адже улюбленій справі він присвятив півжиття.

"Ми виробляли різні добрива азотної групи. В 2008 році наша компанія контролювала до 13% продажів на світовому ринку аміаку і близько 7% – аміачної селітри," – ділиться Ровт статистикою.

П’ять років тому Олександр Ровт продав завод у Сєвєродонецьку. Те ж саме він зробив з російським і угорським заводами. Каже, що йому запропонували ціну, від якої він не зміг відмовитися. Правда, про точну суму угоди мільярдер говорити не хоче. "Запевняю вас, мова йде про мільярди доларів," – заявив він.

Зараз компанія Ровта консультує нових власників заводів: пропонує найбільш вигідні ринки збуту мінеральних добрив.

"Коли заводи належали нам, оборот був $1,5-2 млрд на рік. Зараз $5 млрд. У них [нових власників – ред.] є й інші заводи. Вони виробляють аміак, селітру, карбамід. Все, що відноситься до азотної групи мінеральних добрив, це наше," – розповідає президент компанії.

Мільярдер із Мукачева у Нью-Йорку – 02
Реклама

Кожен рік Олександр Ровт дарує подарунки своїм співробітникам. Сьогодні його колектив налічує близько 400 чоловік. У компанії IBE Trade Corporation є свої традиції. Якщо людина пропрацював у фірмі п’ять років, то особисто з рук Ровта він отримує спеціальний мідний значок з символікою компанії. Працівника з десятирічним стажем керівник нагороджує золотим значком з діамантом. За 15 роботи член команди отримає золотий значок з двома діамантами, і за 20 років вислуги – значок з трьома дорогоцінними каміннями.

Поради бізнесменам-початківцям-іммігрантам

Олександр Ровт вважає, що економіка США перебуває в досить стабільному стані. Ні про яку кризу і мови бути не може, упевнений бізнесмен. Тих, хто говорить про спад економіки, Ровт називає "божевільними людьми". Так що, бізнесмен радить не боятися чуток і сміливо відкривати проекти. Але починати, за його словами, потрібно з вивчення англійської мови і отримання американського диплома. 

"Без освіти нічого не вийде. Її треба отримати в США, щоб розуміти, що ви хочете робити. Наприклад, ви збираєтеся відкрити магазин. Почніть вивчати всі деталі. Які магазини вже існують, які є споживачі, вивчіть локацію – це 50% успіху," – вважає мільярдер.

Бізнес-позиція у Ровта досить чітка. На його думку, є два способи відкрити свою справу. Перший, найменш ризикований купити готовий бізнес і розвивати його далі. А другий – почати все з нуля самому. Але в цьому випадку ви можете втратити гроші, попереджає він.

"Багато росіян, які приїхали в Америку, як би не розуміють багато чого. Вважають, що зароблену копійку треба відразу вкладати в бізнес. А що і як – навіть не замислюються. Мовляв, вклав (це ж Америка!) – значить розбагатію. Ні, це не так", – стверджує Олександр Ровт.

Власник заводів, газет, пароплавів

Реклама

Вже чотири роки Олександр Ровт займається готельним бізнесом. Зараз він готується до відкриття грандіозного проекту в Торонто. Там скоро з’явиться 30-поверховий готель на 406 кімнат. Крім цього, у Ровта вже є кілька готелів, які розкидані по всій Європі.

У США Олександр Ровт володіє десятками об’єктів нерухомості. Про нього навіть ходять легенди: мовляв, скуповує квартири і офіси бізнесмен тільки за готівку. За його словами, це не так вже далеко від істини.

Рік тому Ровт купив будинок на Wall Street в Нью-Йорку. "Навіть "Нью-Йорк Таймс" писала, що український мільярдер купив будинок за $303 млн і не взяв іпотечної суми. У американців так дійсно не прийнято, але мені це вигідно. Коли я купував цю будівлю, то вона була зайнята офісами на 68%, а зараз на 96%. А адже друзі відмовляли мене від покупки, говорили, що дуже дорого," – розповідає Ровт про вигідне придбання нерухомості.

Є в Олександра Ровта і пентхауси. Один з них знаходиться в Манхеттені на 63-ій Іст-стріт. Площа особняка, який побудував сам господар, складає більше тисячі квадратних метрів. Дружина мільярдера Ольга допомагала чоловікові створювати дизайн шестиповерхового будинку, у якому є бібліотека і басейн. А рік тому Ровт вирішив виставити особняк на продаж. Ціна $25 млн. Покупців поки не знайшлося. 

"Я не збираюся поступатися. Навіть не думайте, ні копійки. Я його сам збудував. Ви що?! Почекаю. Я ще один будинок будую на 68-ій вулиці," – заявив Олександр Ровт.

У 2011 році мільярдер придбав тридцять будівель в Брукліні. Будинки Ровт здає в оренду, але цими справами частково займається його молодший син Максвелл.

Разом з дружиною бізнесмен живе в Брукліні і щодня їздить на роботу в Манхеттен. Розпорядок дня у мільярдера розписаний по хвилинах. "О 5 ранку я встаю. Потім роблю зарядку. Обов’язково йду в басейн. Після плавання у мене сніданок. Потім похід до синагоги, і потім – в офіс. О 9 годині ранку я вже сиджу в робочому кабінеті", – розповідає він.

Реклама
Мільярдер із Мукачева у Нью-Йорку – 03

Вихідні дні Олександр Ровт проводить з користю для здоров’я. Він любить грати у великий теніс. А ще в будь-який час може взяти в оренду літак і полетіти на полювання в рідні місця в Угорщині або Словаччині. Його дружина Ольга все своє життя присвятила вихованню дітей.

"Вона теж закінчила торгово-економічний інститут. Але її бізнес – це сім’я. Виростила двох синів,"– говорить з любов’ю Ровт.

Старший син Ровта – Філіп – народився у Львові. 37-річний Філіп працює в будівельній галузі, займаючись розробкою проектів. А ось молодший – 28-річний син Максвелл працює менеджером в Манхеттені і допомагає батькові управляти орендою бруклінської нерухомості.

"Вони у мене самостійні, молодці. Але, якщо чесно, то останнє слово за мною. Єдине, що мене трохи засмучує, що діти досі неодружені. Не хочуть одружитися – і все. Я ось все зробив, що хотів. Тепер просто мрію мати онуків," – ділиться своєю мрією мільярдер Олександр Ровт.

Довідка: Ровт займається благодійною діяльністю з 1989 року, і в інтерв’ю українським ЗМІ не раз говорив, що це традиція, закладена його дідом. Благодійний Фонд родини Ровт був створений більше 10 років тому. Бізнесмен допомагає малозабезпеченим сім’ям та дитячим будинкам у своєму рідному місті Мукачево; закарпатцям — учасникам бойових дій в зоні АТО і місцевому військовому госпіталю; школам, релігійним громадам, організаціям, які в свою чергу допомагають людям з обмеженими можливостями. Бізнесмен також неодноразово надавав фінансову допомогу для ліквідації наслідків сильних повеней у Закарпатті.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно