Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Наступного тижня в Мукачеві святкуватимуть 560-річчя однієї з найстаріших ікон України (ФОТО)

Наступного тижня в Мукачеві святкуватимуть 560-річчя однієї з найстаріших ікон України (ФОТО)

Наступного тижня в Мукачеві святкуватимуть 560-річчя однієї з найстаріших ікон України (ФОТО)
Сьогодні, напередодні святкування 560-річчя від дня написання Мукачівської Чудотворної Ікони Пресвятої Богородиці, яке відбудеться 13-14 липня в місті Мукачеві, настоятель Мукачівського...
ВІДЕО ДНЯ

Сьогодні, напередодні святкування 560-річчя від дня написання Мукачівської Чудотворної Ікони Пресвятої Богородиці, яке відбудеться 13-14 липня в місті Мукачеві, настоятель Мукачівського Святомиколаївського монастиря оо. Василіян, отець Веніамин Довганич, розповів журналістам про заходи святкування та коротко повідав історію однієї з найстаріших ікон України.

Розпорядок богослужінь в Мукачівській обителі Отців Василіян буде наступним:

Реклама

13 липня (субота) – Надвечір’я свята

19.00 – Велика Вечірня з Литією

Реклама

20.00 – Співана Вервиця (радісні та світлі таїнства)

21.00 – Божественна Літургія

22.00 – Співана Вервиця (страсні та славні таїнства)

Реклама

14 липня (неділя)- Свято Ікони Мукачівської Богородиці

09.00 – Утреня

10.00 – Акафіст до Пресвятої Богородиці

11.00 – Архиєрейська Божественна Літургія під час якої відбудуться Монаші Вічні Обіти, Посвячення води біля статуї Пресвятої Богородиці на монастирському подвір’ї. Віднова посвяти Мукачівської єпархії під покров Пресвятої Богородиці, що прославилась у Чудотворній Мукачівській Іконі. Мирування.

Святкові заходи відбудуться за адресою м.Мукачево, вул. Монастирська, 15 (район вулиці Івана Франка).

Довідково:

Папа Пій ХІ в 1926 р. подарував Мукачівській єпархії ікону Пресвятої Богородиці . Розмістили цю ікону в церкві Мукачівського Святомиколаївського монастиря на Чернечій горі. Чин інтронізації було проведено владикою Петром Ґебеєм, який з цієї нагоди віддав в опіку Пресвятої Діви Марії всю тодішню Мукачівську єпархію.

Реклама

Після ліквідації греко-католицької церкви на Закарпатті 1947 р. ікону, що на той час уже встигла зайняти визначальне місце в духовному житті єпархії, було втрачено. Копія, встановлена на боковому вівтарі монастирської церкви на Чернечій горі не витримувала жодної мистецької критики, і дотогож втратила актуальність в уже православному храмі. Тільки в 1999 р. ця чудова ікона постала перед поглядами вірних у Малоберезнянському Святодухівському монастирі. 16 липня 2009 р. у день празника Мукачівської Чудотворної Ікони, чудотворний образ було перенесено з Малоберезнянського монастиря оо. Василіян до новопопосвяченої Святомиколаївської обителі оо. Василіян у м. Мукачеві на постійне місце зберігання.

За офіційним твердженням ікона Мукачівської Богородиці походить з Греції, припускається, що з Константинополя. Висловлюються здогади про те, що вона була намальована ще раніше до зазначеної на ній дати 1453 р., Також зауважується, що невідомо яким чином ікона могла потрапити до Риму де і зберігалася до 1926 р.

Розмір ікони з рамою становлять: ширина - 55 см. і висота - 68 см.. На ній зображено Діву Марію, що сидить на своєрідній лаві, горизонталь якої нагадує традиційний в іконописі позем. У Марії на коліні сидить дитятко Христос. Він, тримаючи в лівій руці сферу, підняв праву - для благословіння. Зображення виконане темперою на чистому золотому тлі, на якому, завдяки орнаменту, виділяються німби навколо голови Марії та Христа. У німбі Марії вписано корону, а німб Христа розділено хрестом. У верхній частині тябла півциркульна арка, яка охоплює постаті. Це призвело до появи у двох верхніх кутах ікони трикутних площин, які також заповнені рослинним орнаментом. На кутах рами, що охоплює ікону, виконано рослинний орнамент, прозорість сітки якого немов підкреслює вагомість зображення Матері з Дитиною. З двох боків від німба Марії напис МНТНР і КУРІОU. Хоча для грецьких ікон традиційним були написи у вигляді МНР і FV& . Внизу у лівому куті напис І4S3, що вірогідно є датою 1453 р. В декотрих місцях, де втрачено кольоровий шар прослідковується ґрунт кольору червоної охри.

Зі зворотнього боку для укріплення дошки виконано систему перехрещених під прямим кутом шпуг. Під шпугами наклеєно прямокутний паперовий бланк з написом: "PRO N ANNO 1926. Laboratorio vaticano restavro pittvre". Під печаткою: " inventario N 2". Те, що папір розміщено під шпугами свідчить про ґрунтовну реставрацію не тільки кольорового шару, а й самої дошки, на якій помітні пошкодження спричинені шашелем.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно