Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Михайло Рівіс: "Ми працюємо над тим, аби якнайшвидше створити три полігони"

Михайло Рівіс: "Ми працюємо над тим, аби якнайшвидше створити три полігони"

Михайло Рівіс: "Ми працюємо над тим, аби якнайшвидше створити три полігони"

Яке бачення вирішення найактуальнішої проблеми зі сміттям на Закарпатті, скільки потрібно побудувати заводів для її вирішення, і як до цього ставляться краяни, розповів голова обласної ради Михайло Рівіс під час інтерв’ю на ОДТРК «Тиса-1», – зазначає прес-служба Закарпатської облради.

ВІДЕО ДНЯ

– Будучи ще на посаді заступника голови ОДА, працював над тим, аби розробити та впровадити концепцію збору та переробки твердих побутових відходів на Закарпатті. Цю роботу ми продовжуємо і зараз. На сьогодні плануємо створити три міжрегіональні полігони на території краю, які відповідатимуть європейським нормам, і які повинні повністю вирішити на 50 років наперед питання збору та поводження з твердими побутовими відходами. Для цього ми знайшли механізми фінансування і хто буде цим займатися. Фактично це буде проводитися через структури Європейського банку реконструкції і розвитку. Наразі проходить процес узгодження термінів надання кредиту комерційній фірмі «АВЕ». Ми працюємо над тим, аби якнайшвидше створити ці три полігони і дати краянам альтернативу, куди вони мають позбуватися сміття. Якщо цього не зробити, то сміття викидатиметься у річки.

– Ці три полігони мають повністю вирішити проблему сміття в області?

Реклама

– Так. Вони повинні бути розміщенні так, аби доставка сміття на полігон була на відстані до 50 км від самої віддаленої точки.

– А вже визначено, які саме місця? Бо мешканці краю здебільшого не хочуть, аби біля їхнього села чи міста щось подібне будувалося…

Реклама

– Люди не хочуть, аби біля них було розміщено сміттєзвалище, а не сучасний завод.

– Є такі, на жаль, що кажуть: «ми не хочемо, щоб біля нас були якісь хімічні викиди і завод»…

– Нині законодавство передбачає те, що для початку потрібно пройти громадські слухання перед тим, аби побудувати ці заводи на території, яка належить і державі. Тобто все відбуватиметься у процесі. Всі розуміють, що в Ужгородському районі вкрай необхідно збудувати сміттєпереробний завод. Адже Ужгород є одним із найбільших міст Закарпаття, де великий потік твердих побутових відходів. До полігону та заводу звозитиметься сміття з обласного центру та його району, Великоберезнянщини та м.Чоп. Інші полігони плануються на території Виноградівщини. А от Берегівщина вже на сьогодні запустила сортувальну лінію, готується до побудови полігону, тим самим вирішила своє проблемне питання. Там попередньо вже пройшли громадські слухання і виділена земельна ділянка. Завод побудовано за грантові європейські кошти у рамках програми Україна-Угорщина-Словаччина, тому вже не потрібно ходити і переконувати людей. Думаю, що краянам добре відомо, як сміття виглядає у річці, і які акуратні брикети виходять після сортувального заводу і йдуть на переробку в інший регіон. Бо переробляють пластик і скло не на Закарпатті. У нас нема заводів, які їх переробляють.

Реклама

– По суті у нас будуть лише сортувальні заводи, а сама переробка сміття передаватиметься далі?

– Так.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно