Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Депутати облради порушували проблему харчування учнів початкових класів

Депутати облради порушували проблему харчування учнів початкових класів

Депутати облради порушували проблему харчування учнів початкових класів
ВІДЕО ДНЯ

У середу, 27 січня, в Закарпатській облраді під головуванням Ілдіки Орос відбулося розширене засідання постійної комісії облради з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики, фізкультури і спорту, національних меншин та інформаційної політики.

У заході взяли участь перший заступник голови облради Йосип Борто, керівники окремих департаментів ОДА, Ужгородської та Мукачівської міських рад, депутати інших профільних комісій облради та запрошені.

Реклама

На порядку денному головними були два назрілі питання, які тривожать громадськість краю: це стан фінансування професійно-технічних навчальних закладів та забезпечення безкоштовним харчуванням учнів 1-4 класів у світлі Закону України про Державний бюджет України на 2016 рік. Йдеться про те, що раніше надходила субвенція на фінансування підготовки робітничих кадрів з державного бюджету, тепер - з місцевих бюджетів. Тобто, з 1 січня ц.р. видатки на підготовку робітничих кадрів в професійно-технічних навчальних закладах, розташованих у містах обласного значення, ляжуть на плечі відповідних бюджетів міст обласного значення, а на інших територіях – відповідних обласних бюджетів. Такий перерозподіл, на думку учасників засідання, відчутно вдарить по містам і кошти йтимуть не на розвиток самоврядної території, дороги, водогони, освітлення, як то було дотепер, а на підготовку робітничих кадрів. Проблемним залишається і фінансування капітальних видатків на профтехосвіту, позаяк майно залишається у власності держави, а фінансувати ремонти потрібно з місцевих бюджетів, – зазначає прес-служба Закарпатської облради.

Що робити? На це питання й намагалися нині дати відповідь учасники засіданні.

Реклама

Як інформувала директор департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА Ганна Сопкова, згідно з вимогами статті 77 Бюджетного кодексу України місцеві ради під час затвердження відповідного бюджету у першочерговому порядку враховують потребу в коштах на оплату праці працівників бюджетних установ, стипендії учнів та проведення розрахунків за енергоносії та комунальні послуги, що споживаються бюджетними установами. Станом на 26 січня 2016 рішенням сесій окремих міських рад затверджено фінансування. Зокрема, м. Хуст – два професійно-технічні навчальні заклади: Хустський професійний ліцей - план на 2016 рік, затверджений місцевою радою, – 6 646,1 грн та Хустський професійний ліцей сфери послуг – план на 2016 рік, затверджений місцевою радою, – 5 332,7 грн.

У м. Берегово – один професійно-технічний навчальний заклад – Берегівський професійний ліцей сфери послуг – план на 2016 рік, затверджений місцевою радою, – 6 400, 0 грн.

У м. Ужгород – три професійно-технічні навчальні заклади. А саме: Державний навчальний заклад "Ужгородський центр професійно-технічної освіти" – план на 2016 рік, затверджений місцевою радою, – 3 079,4 грн на І квартал.

Реклама

Ужгородське вище професійне училище торгівлі та технологій харчування – план на 2016 рік, затверджений місцевою радою, – 1 570,0 грн на І квартал.

Ужгородське вище комерційне училище Київського національного торговельно-економічного університету – план на 2016 рік, затверджений місцевою радою, – 1 866,1 грн на І квартал.

У м. Мукачево – три професійно-технічні навчальні заклади: Державний навчальний заклад "Мукачівський центр професійно-технічної освіти" – план з урахуванням змін на 2015 рік – 13 928,9 грн.

Вище професійне училище № 3 м. Мукачево – план з урахуванням змін на 2015 рік – 12 424,2 грн.

ДПТНЗ "Мукачівський професійний аграрний ліцей ім. Михайла Данканича" – план з урахуванням змін на 2015 рік – 9 722,8 грн.

Тут Ганна Іванівна зазначила, що виконавчий комітет Мукачівської міської ради поінформував, що видатки на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних навчальних закладах державної форми власності в міському бюджеті міста Мукачева на 2016 рік сесією Мукачівської міської ради не затверджено.

"З міського бюджету Мукачева, – наголосив член профільної комісії Михайло Мотильчак, – на утримання ПТУ необхідно більше 40 мільйонів гривень. У зв’язку з підвищенням зарплати ця цифра сягне ще вище". Він також зазначив, що у мукачівських закладах лише 25% – учні з міста над Латорицею. Інші – з різних районів краю.

Реклама

Висловились і інші депутати, довго дискутували, вносили пропозиції, у т.ч. розподілити на ці цілі кошти вільного залишку. Їх в області 42 млн грн. Поділити їх можна лише після затвердження звіту про виконання бюджету за рік, але і вони проблеми не вирішать.

Наголошувалось, що треба вивчити мережу ПТУ, матеріально-технічний і фінансовий стан. Слід розібратися в тому, яких фахівців готують, яка потреба ринку праці. Потрібно також розробити відповідну стратегію розвитку галузі шляхом створення базових регіональних навчальних центрів у краї. Але такі зміни можливі лише на наступний 2016/2017 навчальний рік.

Також на засіданні йшлося про те, що перед містами постають й інші виклики – стан медичних закладів, культосвітніх і т.д. Присутні представники міськвиконкомів зауважили, що ситуація нагадує ту, яку пройшли міста з вузловими лікарнями, які були «скинуті» на місцеві бюджети без попередження. А це зарплати, енергоносії, хоча самі будівлі залишались на балансі відомств. Та спливає січень, поточні платежі треба здійснювати, а там – зарплати вчителям.

Тож профільна комісія рекомендувала Мукачівській міській раді вишукати кошти в міському бюджеті для фінансування професійно-технічних навчальних закладів в І кварталі 2016 року не менше як 25% від потреби до вирішення цього питання на державному або регіональному рівнях, а також просити нардепів від Закарпаття ініціювати внесення змін до цього Закону. Також рекомендувала облдержадміністрації підготувати текст звернення до Верховної Ради України щодо необхідності фінансування закладів професійно-технічної освіти за рахунок субвенцій з державного бюджету. Та подати на чергове пленарне засідання сесії обласної ради пропозиції по співфінансуванню професійно-технічної освіти за рахунок обласного та місцевих бюджетів.

Жваво обговорили депутати і питання забезпечення безкоштовним харчуванням учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів області.

Місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, наголошувала Ганна Сопкова, вишукуються кошти місцевих бюджетів для охоплення безкоштовним харчуванням учнів 1-4 класів, дітей-інвалідів, дітей з багатодітних сімей, дітей учасників АТО та учасників ЧАЕС, у тому числі за рахунок вільних залишків за умови затвердження відповідних програм. З цією метою було надіслано відповідного листа за підписом голови ОДА головам райдержадміністрацій та міськвиконкомів "Щодо організації харчування" у цьому році місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування за кошти їх бюджетів.

Крім того, станом на 22 січня 2016 року питання організації харчування учнів 1-4 класів за кошти місцевих бюджетів також врегульовано постановою Кабміну від 18.01.2016 № 16 "Про внесення змін до Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладання податком на додану вартість". Зазначену постанову надіслано головам райдержадміністрацій та міськвиконкомів для опрацювання та керівництва у роботі.

Реклама

За словами членів профільної комісії, харчування дітей – одвічна проблема освітньої галузі. В області на ці цілі в 2016 році треба близько 80 млн грн. «Можливо й варто робити зміни, але не в середині навчального року, – мовила Ганна Сопко, – та закон прийнято і його треба виконувати». Відтепер харчуванням за рахунок освітньої субвенції забезпечені будуть тільки діти пільгових категорій. Як наголошували депутати, треба зробити все для того, щоб зберегти харчування дітям. Відтак Віктор Русин вніс пропозицію звернути увагу на контроль за проведенням тендерів, якості і ціни харчування. Петро Добромільський запропонував фінансування харчування з трьох джерел: з районного бюджету, обласного та частково – з батьківської плати. Зазначалось, що чотири райони області – Великоберезнянський, Перечинський, Воловецький і Міжгірський не справляться самотужки з такими тягарами.

Тож вирішено рекомендувати департаменту освіти і науки облдержадміністрації підготувати листи-роз’яснення в міста обласного значення та райони щодо організації харчування на виконання постанови КМУ від 18.01.2016 року № 16, а також окремо зазначити умови міжбюджетних трансферів для додаткового фінансування харчування або інших необхідних видатків загальноосвітніх закладів.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно