Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпаття готує перелік спільних інвестиційних проектів, які реалізуються у 2016 році

Закарпаття готує перелік спільних інвестиційних проектів, які реалізуються у 2016 році

Закарпаття готує перелік спільних інвестиційних проектів, які реалізуються у 2016 році
ВІДЕО ДНЯ

У вівторок, 2 лютого, у Закарпатській обласній раді під головуванням Михайла Рівіса відбулася робоча нарада із керівниками районів та міст краю щодо інвестиційних спільних проектів на 2016 рік у рамках співпраці з краєм Височіна Чеської Республіки.

У своєму вступному слові очільник облради підкреслив, наскільки є вагомою фінансова допомога чеських партнерів для Закарпаття. Адже завдяки багаторічній тісній співпраці, вдалося реалізувати вісім десятків інвестиційних проектів, понад 50 культурно-освітніх та гуманітарних проектів, у розвиток соціальної сфери залучено майже 55 мільйонів гривень, – зазначає прес-служба Закарпатської облради.

Реклама

На сьогодні від органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, які задіяні у реалізації проектів, надійшли пропозиції включити пріоритетні об’єкти до інвестиційних проектів. Для їх реалізації край Височина цьогоріч передбачає виділити через благодійний фонд «ВіЗа» 5 мільйонів чеських крон. Зазначалося, що з обласного бюджету на це також будуть виділені кошти, але і міські, районні та сільські бюджети також мають підключитися до фінансування.

Як поінформував присутніх представник благодійного фонду «ВіЗа» Володимир Чубірко, до 1 березня поточного року всі зацікавлені райони та міста мають подати проектно-кошторисні документації, експертні висновки по кожному проекту, який пропонується для реалізації в рамках співпраці. На даний час йдеться про 19 об’єктів на загальну суму 17,6 мільйонів гривень. Умови співфінансування традиційні: чеського боку – до 50%, з українського боку – 50 і більше відсотків вартості проведення робіт.

Реклама

До переліку об’єктів, які не були завершені минулого року, потрапили: Хижанська ЗОШ І-ІІІ ст. Виноградівського району, ЗОШ І-ІІІ ст. с.Березово Хустського району, ЗОШ І-ІІ ст. с.Сойми Міжгірського району, дитсадок с.Верхнє Водяне Рахівського району, ЗОШ І-ІІІ ст. с. Осій Іршавського району. Зазначені соціальні заклади потребують заміни вікон, капітальний ремонт (заміна даху, дверей, ремонт фасаду).

Також до цьогорічних об’єктів, що потрапили в основний перелік спільних інвестиційних проектів, ввійшли школи: в с.Онок (Виноградівщина), с.Лисичево (Іршавщина), ЗОШ №1 ім.Т.Масарика у м.Свалява, дитсадки: с.Бороняво (Хустщина), с.Тарасівка (Тячівщина) та ін. Під час дискусій було наголошено, що за умовами фонду саме чеські партнери остаточно визначають, які об’єкти підлягають співфінансуванню.

– На сьогодні для нас дуже важливо з’ясувати: на скільки українська сторона готова до виконання спільних проектів, на якій стадії перебувають проектно-кошторисні документації, аби можна їх реалізувати до вересня поточного року, як того вимагає чеська сторона. Аби не сталося, як торік, коли через затягування проектів, або відсутності повного пакету відповідних документів, у краї не вдалося реалізувати ряд об’єктів, – зауважив Михайло Рівіс.

Реклама

Присутній на заході міський голова Ужгорода Богдан Андріїв порушив питання про включення в інвестиційний проект ЗОШ №3, яка вкрай потребує заміни опалення та ремонт актового залу. З якихось причин цей навчальний заклад потрапив у резервний перелік об’єктів, це при тому, що всі необхідні документи підготовлені завчасно. Михайло Рівіс, користуючись нагодою, особисто запросив мера Ужгорода взяти участь у складі делегації, яка у березні місяці відбуде до чеського краю Височина для остаточного узгодження реалізації спільних інвестиційних проектів у соціальній сфері. Він також підкреслив, що особисто переконуватиме чеських колег відновити співпрацю з обласним центром Закарпаття.

Відтак було заслухано кожного представника району та міста про вжиті організаційні заходи з включення та реалізації інвестиційних проектів.

Зокрема, йшлося про наявність технічних та кошторисних документацій, проведення тендерних процедур, визначення виконавців.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно