Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Рахівщині рятувальники зафіксували шість випадків переохолодження й обмороження людей

На Рахівщині рятувальники зафіксували шість випадків переохолодження й обмороження людей

На Рахівщині рятувальники зафіксували шість випадків переохолодження й обмороження людей
ВІДЕО ДНЯ

На вулиці лютий місяць. За правило, він вирізняється низькими температурами. А у гірській місцевості питання безпеки людини в зимовий період особливо актуальне. Для більшої дієвості роз’яснювальної роботи серед населення, яка систематично проводиться працівниками Рахівського райвідділу Управління ДСНС України у Закарпатській області, акцент робиться на проведенні профілактичних рейдів у населених пунктах району. Цього разу рятувальники вирушили вулицями міста Рахів, щоб поспілкуватися з людьми щодо правил безпеки життєдіяльності взимку.

Особлива увага акцентувалася на таких явищах, як переохолодження та обмороження. Їх слід побоюватися всім. Особливо дітям. Мороз також небезпечний для ослаблених, втомлених, голодних, хворих людей. Легко піддаються впливу холоду люди в стані алкогольного сп’яніння, – інформує У ДСНС України в Закарпатській області.

Реклама

Під час рейду-відпрацювання рятувальники також вручали перехожим тематичні литівки, пам’ятки та інструкції з правилами поводження взимку. Усього даним профілактичним заходом було охоплено 102 особи. На жаль, з початку холодів на Рахівщині вже зафіксовано шість випадків переохолодження й обмороження людей, один з яких навіть закінчився фатально.

Отож, щоб уникнути переохолодження й обмороження, рятувальники нагадують основні  правила, які допоможуть краянам зберегти здоров’я в умовах низьких температур.

Реклама

При сильному холоді: не вживайте алкогольних напоїв – алкогольне сп’яніння сприяє високій утраті тепла, в той же час викликає ілюзію тепла. Додатковим негативним фактором є неможливість сконцентруватися на перших ознаках обмороження.

Не паліть на морозі – воно зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду.

Носіть просторий одяг – це сприяє нормальній циркуляції крові. Одягайтеся так, щоб між шарами одягу залишався прошарок повітря, який утримує тепло. Верхній одяг бажано носити стійкий до промокання.

Реклама

Тісне взуття, відсутність устілки, брудні шкарпетки можуть створювати передумови обмороження. Особливу увагу до взуття необхідно приділяти особам, в яких сильно пітніють ноги. У взуття необхідно вкладати теплі устілки, а замість бавовняних шкарпеток одягати вовняні – вони поглинають вологу та залишають ноги сухими.

Не виходьте на мороз без рукавичок та шарфу. Найкращий варіант – рукавички з водовідштовхуючої тканини, яка не пропускає повітря, з хутром всередині. Рукавички зі штучних матеріалів погано захищають від морозу.

У вітряну погоду відкриті ділянки тіла змащуйте спеціальним кремом. Не носіть на морозі металевих (у тому числі золотих та срібних) прикрас. По-перше: метал охолоджується до низьких температур швидше ніж тіло, внаслідок чого можливе „прилипання” цих предметів до шкіри з виникненням почуття болю та холодових травм. По-друге, перстні на пальцях затрудняють циркуляцію крові та сприяють обмороженню кінцівок.

Слідкуйте за обличчям, особливо за носом, вухами та щоками, звертайте увагу на зміну їх кольору. Якщо під час перебування на відкритому повітрі ви відчуваєте початок переохолодження, негайно зайдіть до теплого приміщення – магазину, кафе, під’їзду – для зігрівання та огляду місць потенційного обмороження. Якщо замерзли руки – спробуйте відігріти їх під пахвою.

Ховайтеся від вітру. На вітрі вірогідність обмороження зростає.

Доцільно взяти з собою на довготривалу прогулянку змінні шкарпетки, рукавички та термос із гарячим чаєм. Перед виходом на мороз бажано поїсти – вам необхідна додаткова енергія. Слід враховувати, що у дітей терморегуляція ще не налагоджена, а в осіб похилого віку при деяких хворобах порушена. Ці категорії найбільш піддаються обмороженню та переохолодженню, тому враховуйте це під час планування прогулянок узимку. Приміром, перебування дитини на морозі не повинно перевищувати 15-20 хвилин, потім потрібно зігріти її в теплому приміщенні.

Врешті-решт пам’ятайте, що найкращий спосіб вийти з неприємної ситуації – це до неї не потрапляти. Якщо ви не любите екстремальних відчуттів, то у великий мороз не виходьте з приміщення без потреби!

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно