Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Прокуратура взялася за посадовців Держгеокадастру та їхню "схему", через яку постраждали воїни АТО

Прокуратура взялася за посадовців Держгеокадастру та їхню "схему", через яку постраждали воїни АТО

Прокуратура взялася за посадовців Держгеокадастру та їхню "схему", через яку постраждали воїни АТО

Прокуратурою Закарпатської області оперативним вивченням ситуації щодо земель, які призначалися учасникам АТО встановлено, що внаслідок протиправних дій службових осіб Головного управління Держгеокадастру в Закарпатській області та посадових осіб державних агропідприємств області спричинено тяжкі наслідки, що виразилось у вибутті з державної та комунальної власності значної площі земель сільськогосподарського призначення.

ВІДЕО ДНЯ

За цим фактом прокуратурою області розпочато кримінальне провадження з попередньою правовою кваліфікацією зловживання владою або службовим становищем (ч. 2 ст. 364 КК України), – повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Вивченням та оперативним опрацюванням наведених у публікаціях електронних засобів масової інформації відомостей щодо продажу земель державних агропідприємств області та нехтування прав учасників АТО на отримання у власність земельних ділянок, прокуратурою з’ясовано, що на території Закарпатської області мають місце факти незаконного відчуження державного майна службовцями радгоспзаводів та подальше оформлення права користування чи власності на земельні ділянки під багаторічними насадженнями державних агропідприємств за сприянням службових осіб Держгеокадастру в області.

Реклама

Прокуратурою Закарпатської області встановлено, що впродовж 2010-2015 років посадові особи Головного управління Держгеокадастру в Закарпатській області, за попередньою змовою із службовими особами державних агропідприємств області, зловживаючи службовим становищем, всупереч інтересам служби, умисно, з метою отримання неправомірної вигоди на користь третіх осіб, в порушення вимог Земельного кодексу України, налагодили схеми незаконного відчуження земельних ділянок комунальної та державної форми власності.

Цьому передувало незаконне, без згоди органу управління державним агропромисловим підприємством – Міністерства аграрної політики України, відчуження службовими особами радгоспзаводів багаторічних насаджень (виноградники та фруктові сади) третім особам.

Реклама

В окремих випадках, для реалізації злочинних намірів щодо незаконного відчуження земельних ділянок службовими особами державних агропідприємств області, посадовцями замовлялось виготовлення технічної документації по винесенню (відновленню) в натурі меж, а в процесі виготовлення документації державним кадастровим реєстратором у Реєстрі формувались земельні ділянки та вносились відповідні відомості щодо віднесення її до державної форми власності. Це, у свою чергу давало можливість в подальшому будь-якій особі, котрій попередньо, в порушення порядку відчуження державного майна службовцями радгосп-заводів, незаконно продано багаторічні насадження (виноградники), оформити право користування чи власності на вказані земельні ділянки під багаторічними насадженнями за сприянням службових осіб Держгеокадастру в області.

Метою вказаної незаконної оборудки є перехід права власності чи користування земель державної або комунальної власності в обхід процедури продажу на конкурентних засадах.
Водночас, опрацювання даних публічної кадастрової карти свідчить, що частина земельних ділянок розташовані в межах від лінії державного кордону до лінії прикордонних інженерних споруд і відповідно до вимог ст. 77, 84 Земельного кодексу України відносяться до земель оборони і надання їх у власність заборонено.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно