Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Мукачівська картинна галерея: продати не можна залишити

Мукачівська картинна галерея: продати не можна залишити
Чутки, які останнім часом поширюються містом, зводяться до того, що зовсім незабаром в галереї зміниться власник.

Чутки, які останнім часом поширюються містом, зводяться до того, що зовсім незабаром в галереї зміниться власник. 

ВІДЕО ДНЯ

На скільки ця інформація відповідає дійсності – спробували розібратись журналісти PMG.ua. Отож, почнемо по порядку. Варто зазначити, що Мукачівська картинна галерея була заснована 1995 року. Сьогодні вона є центром пропаганди художнього мистецтва. Протягом року тут проводиться 15-18 виставок різних художників із Закарпаття, інших регіонів України та зарубіжних країн.

Крім того, картинна галерея щороку проводить пленери, в яких беруть участь місцеві художники. Окрім важливої культурної ролі, картинна галерея представляє з себе й достатньо "лаcий шматок" у фінансовому плані. Адже має виставкову площу 200 м.кв., і знаходиться в самісінькому центрі Мукачева на площі Федорова, 5.

Реклама

Коли почались розмови…

Інформація, що на картинну галерею накинули оком певні «любителі мистецтва і меценати», активно почала курсувати Мукачевом останні кілька місяців. Все розпочалося з того, що за інформацією різних джерел, родина Балог продала салон краси “Магія” (який знаходився в одній будівлі з галереєю), що мав безпосереднє відношення до них. Вже тоді з’явилась інформація, що салон краси хоч і перший, та не єдиний об’єкт, в цьому комплексі приміщень. Наступною на черзі, згідно чуток, має стати картинна галерея.

Реклама

Влада ні слухом, ні духом

Про те, що картинну галерею планують продати в мукачівській ратуші не чули. Чи, принаймні, роблять вид, що не чули та не знають про що мова. На всі наші звернення до заступників міського голови, керівників структурних підрозділів, відповідальних за галерею, ті лише знизували плечима. Мовляв, не знаємо та й не може такого бути.

Варто відзначити, що на сьогоднішній день галерея перебуває на балансі відділу культури Мукачівського міськвиконкому, тому, якщо рішення про продаж будівлі й прийматимуть, то саме на вулиці Пушкіна.

Реклама
Мукачівська картинна галерея: продати не можна залишити – 01

Чутки про продаж галереї спростував і її керівник Андрій Іванчо. Як доказ, він навів проведення фотовиставки, присвяченої річниці боїв за Дебальцево, яка відбувається у залі картинної галереї. 

Доля галереї

Причин поширенню чуток стосовно закриття галереї є чимало. Інформація про закриття художнього об’єкту активно шириться і мистецькими колами Мукачева. Останній випадок, тому яскраве підтвердження. Днями одному з місцевих художників зателефонували з галереї з проханням забрати свої роботи у зв’язку з її закриттям. 

За інформацією джерел PMG.ua галерею дійсно не закриють, а… перенесуть. Виставкові зали, взамін нинішнім, для картинної галереї готують в Мукачівському історичному музеї – замку "Паланок".

Скоріш за все рішення про подальшу долю картинної галереї вже давно ухвалено, але, схоже, останній конфлікт довкола іншого ласого об’єкту в центрі міста – Будинку русинів, дещо перекроїв плани.

Як би там не було, але картинна галерея десятиліттями служила центром образотворчого мистецтва не тільки міста, але й краю, тому будь-які зміни, навіть ті, що подаватимуться під соусом покращення, можуть завдати значної шкоди мистецтву краю.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно