Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Новообраних сільських голів Закарпаття закликали максимально скористатися можливостями децентралізації

Новообраних сільських голів Закарпаття закликали максимально скористатися можливостями децентралізації

Новообраних сільських голів Закарпаття закликали максимально скористатися можливостями децентралізації
ВІДЕО ДНЯ

У вівторок, 1 березня, в Закарпатській обласній раді відбувся круглий стіл на тему: «Місцеве самоврядування в умовах децентралізації влади: перспективи та проблеми».

Серед учасників – керівники сільських рад: Бенянської Берегівського району, Підвиноградівської та Олешницької Виноградівського, Павшинської, Яблунівської, Жнятинської, Обавської, Копиновецької, Великолучківської Мукачівського, Забрідської та Стеблівської Хустського, Зарічівської Перечинского, Стричавської Великоберезнянського, Білинської Рахівського, Довжанської Іршавського, Лопухівської Тячівського, Березниківської Свалявського районів та інші, – йдеться у повідомленні прес-служби Закарпатсько облради.

Реклама

Присутній на заході перший заступник голови облради Йосип Борто привітав самоврядців із навчанням та наголосив на важливості максимально повного використання на місцях можливостей, які дає децентралізація.

– Бажаю, аби справилися з тягарями повсякденних турбот, які лягли на ваші плечі разом із посадами. Але будьте готові до того, що вони важчатимуть, бо доведеться вишукувати можливості розвивати території, безпосередньо відповідаючи за стан справ в селі чи селищі перед кожним жителем громади, – звернувся до всіх Йосип Йосипович.

Реклама

Він також підкреслив, що рамках децентралізації влади в Україні вже створено 170 добровільних об’єднань територіальних громад, з яких дві – в Закарпатті. 90 % таких об’єднань почуваються самодостатньо.

Та суть реформи у можливості творити органи місцевого самоврядування у кожній громаді, районі та області з наданням під ці, творчі повноваження – необхідних фінансових ресурсів.

– На сьогодні органи місцевого самоврядування мають широкі повноваження та у багатьох бюджети – скромні, чимало з них – дотаційні, – мовив Йосип Борто. – Разом із тим, змінами до Держбюджету утримання професійно-технічної освіти перекладається на плечі місцевих бюджетів, як і дитяче харчування та перевезення окремих пільгових категорій. А це - додаткове фінансове навантаження. Тому я б не назвав це успішним кроком.

Реклама

Так, ми всі чекаємо повної європейської децентралізації, з належним фінансуванням. Якщо його не буде, то самоврядування не справиться з буденними тягарями.

На завершення побажав всім учасникам дожити до того дня, коли кожна сільська громада краю із якісними програмами та проектами, за кошти, які надійдуть від їх реалізації, утримуватиме школу, садочок, медичний пункт, дорогу, транспорт, дбатиме про безпеку громадян, вивезення сміття, соціальну допомогу, субсидії та інші адміністративні послуги.

Голова Невицької сільради Ужгородського району, він же – голова Закарпатського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Михайло Лаба поділився досвідом роботи на посаді сільського голови, де він перебуває з 2010 року. «Найперше потрібно створити команду однодумців, активізувати громаду, залучати її до добрих справ, радитись з нею та спільно змінювати життя довкола», – мовив М.Лаба.

Експерт Офісу реформ у Закарпатській області Олег Лукша акцентував увагу проблемах в проведенні реформи децентралізації у Закарпатської області та дав вичерпні відповіді на всі запитання.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно