На Закарпатті затвердили обласну програму розвитку тваринництва
У Закарпатській області розроблена та затверджена "Програма розвитку та підтримки тваринництва, птахівництва і бджільництва в області на 2016-2020 роки". Вона спрямована на створення сприятливих умов для розвитку тваринництва, стимулювання товарного виробництва, будівництво цехів переробки молока та м’яса в області. Програма передбачає фінансову підтримку тваринництва за 11 напрямками. В обласному бюджеті на нинішній рік на їх фінансування передбачено 750 тисяч гривень.
ВІДЕО ДНЯАналогічна Програма підтримки діяла і протягом 2010-2015 років. Минулоріч на її реалізацію з обласного бюджету виділили 1 мільйон 416 тисяч гривень, – йдеться у повідомленні Департаменту агропромислового розвитку Закарпатської ОДА.
Зокрема, чотирьом товаровиробникам з Виноградівського, Тячівського, Воловецького районів частково відшкодували вартість 6 одиниць придбаного обладнання для молокопереробних цехів. Трьом – 5 одиниць придбаної техніки для заготівлі кормів і обладнання для тваринницьких приміщень у Виноградівському та Хустському районах.
РекламаЧотирнадцяти фермерам у Берегівському, Виноградівському, Воловецькому, Мукачівському, Міжгірському, Рахівському, Тячівському, Ужгородському, Хустському районах здешевлено вартість утримання вівцематок, від яких одержано приплід. У Мукачівському районі одному фермерському господарству – козоматок.
У Воловецькому, Іршавському, Міжгірському, Перечинському, Рахівському, Свалявському, Тячівському районах 87 закарпатців, які утримують від 1 до 10 голів вівцематок одержали підтримку за наявне поголів’я.
РекламаШести племінним господарствам з розведення районованих карпатських бджіл у Берегівському, Мукачівському районах та місті Хуст спрямували кошти на розвиток бджільництва.
"У нинішньому році при виділенні коштів пріоритет в області надаватиметься розвитку інфраструктури м’ясо- та молоко переробки – будівництву та реконструкції забійних пунктів, боєнь, переробних цехів, – каже директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Юрій Лесьо. – Згідно з нормами Закону "Про безпечність та якість харчових продуктів" з 2017 року в Україні діятиме заборона реалізації та обігу необробленого молока та сиру домашнього виробництва, а також м’яса тварин подвірного забою, а нині на території області недостатня кількість забійних пунктів та об’єктів молокопереробки".