Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Керівництво Мукачева та області разом із послами Австрії та Норвегії обговорили зону вільної торгівлі між Україною та ЄС

Керівництво Мукачева та області разом із послами Австрії та Норвегії обговорили зону вільної торгівлі між Україною та ЄС

Керівництво Мукачева та області разом із послами Австрії та Норвегії обговорили зону вільної торгівлі між Україною та ЄС
У п’ятницю, 19 квітня в Мукачеві проходив міжнародний семінар «Перспективи підписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС», участь в якому взяли Надзвичайний та Повноважний Посол...

У п’ятницю, 19 квітня в Мукачеві проходив міжнародний семінар «Перспективи підписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС», участь в якому взяли Надзвичайний та Повноважний Посол Австрії в Україні Вольф Дітріх Хайм, Надзвичайний і Повноважний Посол Норвегії в Україні Йон Елведал Фредріксен, голова Закарпатської обласної ради Іван Балога, керівництво Мукачева, бізнесові кола краю.

ВІДЕО ДНЯ

З вітальним словом до учасників семінару звернувся голова облради Іван Балога, який відзначив, що підписання зазначеної угоди позитивно відобразиться як на економіці країни, так і на євроінтеграційному процесі.

«Закарпаття, межуючи з чотирма європейськими державами і в силу такого геополітичного положення займаючи активну позицію у просуванні євроінтеграційних устремлінь Української держави, багато працюючи над розвитком транскордонних зв’язків, має всі передумови, аби стати центром транскордонних і міжрегіональних зв’язків. Сьогодні наша область має укладені угоди про співробітництво із 12 регіонами країн Європейського Союзу. Угоди про співпрацю із зарубіжними партнерами мають і понад сто органів місцевого самоврядування Закарпаття. Європа йде нам назустріч. Так, днями ратифіковано угоду про лібералізацію візового режиму. А долучення України до зони вільної торгівлі з ЄС – надзвичайно важливий економічний та політичний крок, який позитивно вплине на подальший розвиток нашої країни», – зазначив Іван Балога.

Реклама

Також голова облради поінформував дипломатів, що наша область бере активну участь у 4-х програмах транскордонної співпраці Європейського Союзу, за якими протягом 2007 – 2013 років на Закарпатті реалізовано більше 50 проектів за цими програмами, що дало змогу додатково залучити у розвиток різних сфер економіки та соціальну сферу Закарпаття понад 28 млн. євро.

Іван Балога також подякував дипломатам за активну інвестиційну політику їх країн. Так, лише Австрія інвестувала в економіку краю понад 42 мільйони доларів і нині займає п’яту сходинку серед країн-інвесторів.

Реклама

Надзвичайний та Повноважний Посол Австрії в Україні Вольф Дітріх Хайм вважає, що для економіки України ефект після вступу до зони вільної торгівлі буде відчутним вже за короткий проміжок часу. «У вашому краї є багато підприємств з іноземними інвестиціями. Підписання угоди дозволить вам збільшити їх кількість. Для держави загалом також буде відкритим ринок споживачів Європи, а це – більше півмільярда споживачів. Також в Україні активніше працюватиме система державного управління», – зазначив дипломат.

Надзвичайний і Повноважний Посол Норвегії в Україні Йон Елведал Фредріксен радить : Україна насамперед має будувати Європу в себе дома . «Ми змінили більше 300 законів, для того, щоби долучитися до європейської спільноти. Після вступу Норвегії до вільної економічної зони – країна стала іншою. Цей процес для нас був надзвичайно важким, але час показав – правильним», – поділився пан посол.

До дискусії долучилися й представники бізнесових кіл краю. Зокрема, директор СП «Фішер-Мукачево» Василь Рябич, директор «АВЕ-Мукачево» Марія Оленич, директор заводу «Флекстронікс» Тарас Петрина. Так, директор спільного австрійсько-українського підприємства «Фішер-Мукачево» Василь Рябич зауважив, що після того, як країна підпише угоду про зону вільної торгівлі підприємство може заощадити на митних платежах понад 2 мільйони євро. «На європейському ринку ми можемо стати більш конкурентоздатними, а заощаджені кошти зможемо направити на розвиток виробництва та соціальні проекти», – вважає директор підприємства.

Реклама

Наприкінці семінару перший заступник Мукачівського міського голови, депутат облради Ернест Нусер презентував присутнім масштабні інвестиційні проекти іноземних компаній в місті та краї загалом.

Прес-служба облради

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно