Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Угорці, французи та словаки приїжджають на Хустщину, щоб помилуватись дивом природи

Угорці, французи та словаки приїжджають на Хустщину, щоб помилуватись дивом природи

Угорці, французи та словаки приїжджають на Хустщину, щоб помилуватись дивом природи
Фото: Олена Гречишин

Туристичний сезон у заповідному масиві, розташованому поблизу Хуста відкрито. Охочі помилуватись унікальною Долиною нарцисів уже можуть вирушати у подорож. Наразі квітують шафрани та підсніжники.

ВІДЕО ДНЯ

Туристів у ці дні, незважаючи на доволі прохолодну погоду, досить багато. Між мандрівниками є й угорці, і французи, і словаки, і кияни, і львів’яни…

– Я давно збирався відвідати це унікальне місце. У Закарпатті буваю часто, зокрема, в Берегові та у Вишкові, а от у заповідник вибрався вперше. Маю намір приїхати ще в пору цвітіння нарцисів. А зараз вражений не тільки квітами, але й тваринним світом, який просто зачаровує. Сьогодні бачив тут і білочку, і зайця, і навіть красеня-фазана, – розповідає Чобо Гулачі з Будапешта.

Реклама

Вхід на територію заповідника у цю пору безкоштовний. Крім споглядання та фотографування провісників березня, для туристів працює ще й музей нарциса, а екскурсоводи організовують на Долину подорожі навіть для хустян.

Цікаво, що про березневі білі дзвіночки у місті над Тисою існує своя, не притаманна більше жодному регіону легенда. Згідно з оповідкою, багатий пан поклав око на вродливу бідну дівчину, однак вона кохала свого сусіда, який був їй рівнею. Не хотіла Марія пов’язувати долю із паном і нехтувала його залицяннями. Тоді багач підстеріг дівчину, коли вона поверталася з подружками із міста і викрав її. Ув’язнена сиділа вона в темниці Хустського замку і гірко плакала. Степану правдами-неправдами якось вдалося вночі визволити Марію, однак на світанку пан знайшов закоханих і, палаючи люттю, застрелив обох. На місці, де пролилася кров дівчини виросли білі тендітні підсніжники, а там, де забагряніла кров Степана, виросли сині ніжні шафрани. Побачивши диво, переможене коханням серце пана не витримало і розірвалося.

Реклама

Цю казку часто розповідають нині відвідувачам заповідника. Однак далеко не всі навідуються на Долину нарцисів просто для споглядання квітів. Є й такі, що рвуть їх, затоптують. Та не слід забувати, що підсніжники і шафрани занесені до Червоної книги України і за їхнє знищення передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу, розміром від 1700 до 3655 гривень.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно