Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Через відсутність фінансування двом мукачівським ПТНЗ відключили газ

Через відсутність фінансування двом мукачівським ПТНЗ відключили газ

Через відсутність фінансування двом мукачівським ПТНЗ відключили газ

У середу, 9 березня, Геннадій Москаль зустрівся з директорами 16 професійно-технічних навчальних закладів, що розташовані на Закарпатті. Головне питання – фінансування ПТНЗ у зв’язку з бюджетними змінами на 2016 рік. Як відомо, зараз фінансування професійно-технічних закладів у містах обласного підпорядкування здійснюється з міських бюджетів. І хоча Верховна Рада України проголосувала за зміни до порядку фінансування, переклавши його з міських бюджетів на Державний та обласні, ці зміни не підписані Президентом, а міністерство фінансів категорично проти них заперечує, пропонуючи Президенту застосувати право вето. Таким чином, на сьогодні діє попередній порядок – усі ПТНЗ, що розташовані в містах обласного підпорядкування, фінансуються з міських бюджетів.

ВІДЕО ДНЯ

Із 16 закарпатських ПТНЗ в містах обласного підпорядкування знаходяться дев’ять – по три в Ужгороді та Мукачеві, два в Хусті і один у Берегові, – зазначає Геннадій Москаль на своєму офіційному сайті.

– Директори всіх професійно-технічних закладів області сьогодні переконалися, що проблем із фінансуванням немає ніде крім Мукачева, – заявляє Геннадій Москаль. – Всюди учні справно отримують стипендію, діти-сироти – триразове харчування, персонал – зарплату, немає заборгованості за енергоносії.

Реклама

Як Ужгород, так Хуст і Берегово фінансують ПТНЗ з міських бюджетів. Проблеми виникли тільки в трьох мукачівських закладах, тому що Мукачівська міська влада вперто відмовляється виконувати закон. А коли ОДА звернулася з судовим позовом, щоб примусити її це зробити, кишеньковий Мукачівський суд повернув заяву без розгляду (зараз вона буде розглядатися в апеляційній інстанції). У результаті близько двох тисяч учнів і п’ять сотень працівників мукачівських ПТНЗ вже третій місяць не отримують стипендій і зарплат. 72 дітей-сиріт тут годують у борг або ж учителі приносять їм їжу з дому. Двом закладам через борги вже відключено газопостачання. Люди змушені виходити на акції протесту, блокувати міжнародну трасу й мерію. Виділити гроші для мукачівських ПТНЗ з обласного бюджету неможливо, це порушення закону, який зобов’язує фінансувати ці заклади з міського бюджету (так, як це робиться в Ужгороді, Хусті та Берегові). Необхідні гроші в Мукачеві є: на сьогодні залишок нерозподілених коштів становить близько 49 мільйонів гривень. Але міська влада не хоче виконувати чинний закон і зробила заручником своєї впертості й некомпетентності колективи трьох навчальних закладів. Іншого способу, ніж примусити Мукачівську міську владу фінансувати професійно-технічні заклади через суд, немає.

Після зустрічі директорів ПТНЗ з головою ОДА прийнято таке рішення – працівники та учні мукачівських професійно-технічних закладів подадуть позови в суд із вимогою до міської влади погасити заборгованість із стипендій та зарплат, виплата яких гарантована Конституцією України. Паралельно позов Закарпатської обласної державної адміністрації до Мукачівської міськради щодо виконання закону про бюджет (у частині фінансування ПТНЗ) наступного тижня буде розглядатися в апеляційній інстанції.

Реклама
Через відсутність фінансування двом мукачівським ПТНЗ відключили газ – 01
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно