Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Геннадій Москаль назве одну з вулиць Міжгір’я іменем командира УПА Романа Шухевича

Геннадій Москаль назве одну з вулиць Міжгір’я іменем командира УПА Романа Шухевича

Геннадій Москаль назве одну з вулиць Міжгір’я іменем командира УПА Романа Шухевича

Голова ОДА Геннадій Москаль просить істориків допомогти виявити  й інші «нейтральні» топоніми, названі в радянські часи на честь осіб, що боролися проти України

ВІДЕО ДНЯ

У деяких населених пунктах Закарпаття є багато на перший погляд нейтральних назв вулиць, однак якщо розібратися, виявляється, що вони мають яскраву антиукраїнську сутність. Так, у селищі Міжгір’я є вулиці Голікова, Журавльова та Прокопенка.

– Більшість місцевих мешканців давно забули персон, на честь яких у радянські часи дали ці назви, однак за допомогою активістів ми з’ясували історію топонімів, ­– зазначає голова ОДА Геннадій Москаль на своєму офіційному сайті.

Реклама

Молодший лейтенант Михайло Голіков народився в м. Міллерово Ростовської області в 1923 році. Із 1944 року працював у органах держбезпеки Ворошиловоградської області, потім прибув на Закарпаття, де брав особисту участь у ліквідації підпілля УПА. У ніч на 1 червня 1946 року в ході операції МДБ чекіст М.Голіков загинув від рук бійців УПА в с. Присліп Міжгірського району.

Старший лейтенант Михайло Журавльов народився в 1919 році в с.Звєрєво Пектубаївського району Марійської АРСР. Із 1943 року – в органах держбезпеки СРСР. Як співробітник Міжгірського відділу МДБ 29 березня 1949р. брав участь у ліквідації осередку ОУН у с. Новоселиця Міжгірського району, де й був смертельно поранений.

Реклама

Молодший лейтенант Василь Прокопенко народився в 1923 році в Лосинівському районі Чернігівської області. У 1946р. прийнятий на службу в органи держбезпеки СРСР, а в 1950-му направлений на роботу в Міжгірський відділ МДБ. Був учасником оперативної групи по ліквідації осередку українських націоналістів. Загинув 6 вересня 1951р. в с.Колочава Міжгірського району під час ліквідації групи ОУН Штаєра.

– У понеділок моїм розпорядженням ці три вулиці будуть змінені в рамках закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону їхньої символіки», – заявляє Г.Москаль. – Вулиця Голікова отримає назву Романа Шухевича, Журавльова – Андрея Шептицького, а Прокопенка – Героїв УПА.  Цих людей на Міжгірщині точно ніколи не забудуть. Звертаюся до істориків та громадських активістів із закликом допомогти виявити й інші «нейтральні» топоніми, названі в радянські часи на честь осіб, що боролися проти України. Ці топоніми також будуть змінені в рамках закону про декомунізацію.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно