Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатські депутати активно відпрацювали порядок денний сьогоднішнього засідання

Закарпатські депутати активно відпрацювали порядок денний сьогоднішнього засідання

Закарпатські депутати активно відпрацювали порядок денний сьогоднішнього засідання
ВІДЕО ДНЯ

Голова облради Михайло Рівіс наголосив: відтепер рада працює за новим Регламентом обласної ради VII скликання та працює у режимі відкритого поіменного голосування.

Сьогодні, 5 квітня під головуванням Михайла Рівіса відбулося перше пленарне засідання третьої сесії Закарпатської облради сьомого скликання, – інформує прес-служба Закарпатської облради.

Реклама

Не обійшлося без ексцесів. До чергової частини ужгородської поліції надійшло повідомлення, про те, що будівля Закарпатської ОДА та облради замінована. Втім депутати облради всі залишились на місцях і приступили до роботи. Головуючий традиційно запросив усіх присутніх вшанувати хвилиною мовчання пам’ять полеглих Героїв Революції Гідності та загиблих у війні на сході України.

Оскільки багато колег-депутатів західного обряду уже відзначили світле Христове Воскресіння, очільник облради щиро привітав їх з цим величним святом, побажавши кожній закарпатській родині міцного здоров’я, достатку, миру та благодаті на рідній землі. На цій піднесеній ноті за дорученням президії облради з ініціативи голови профільної комісії Віктора Русина Михайло Рівіс разом з головою ОДА Геннадієм Москалем виконали ще одну приємну місію: за багаторічну бездоганну працю в органах внутрішніх справ, вагомий особистий внесок у боротьбу зі злочинністю, зміцнення законності і правопорядку, високий професіоналізм та з нагоди річниці від Дня створення карного розшуку органів внутрішніх справ України нагородили спільною відзнакою обласної ради та облдержадміністрації Лешка Василя Івановича – полковника поліції, начальника управління (карного розшуку) Головного управління Національної поліції в Закарпатській області.

Реклама

Далі керівник облради поінформував присутніх про нові кадрові призначення, які відбулися у міжсесійний період. Зокрема, Фролову Вікторію Василівну призначено начальником управління культури ОДА. Після чого коротко інформувати депутатський корпус про основні події, що відбулися у міжсесійний період. А таких було чимало.

Зокрема, впродовж звітного періоду керівництвом облради активізовано українсько-угорські відносини, передусім у рамках Європейського об’єднання територіального співробітництва ТИСА, завдяки якому маємо унікальну можливість співпрацювати у новому форматі заради реалізації спільних інвестиційних, культурно-освітніх, економічних, транспортних, екологічних, водогосподарських та інфраструктурних проектів. Так, 24 березня, у м.Ніредьгаза (Угорщина) офіційна делегація від Закарпаття взяла участь у чергових загальних зборах ЄОТС ТИСА. У ході зборів схвалено річний і балансовий звіти за 2015 рік, а також обговорено та прийнято регламент ЄОТС ТИСА і бюджет на 2016 рік. За інформацією директора ЄОТС ТИСА Андреа Сабоне Цап, Брюссель виділяє кілька мільйонів форинтів для проведення у найближчий час презентаційних заходів ЄОТС ТИСА у м. Кішварда (Угорщина) та м. Ужгород. А 19 квітня презентація об’єднання має відбутися в м. Брюсселі.

30 березня в облраді відбулася зустріч першого заступника голови Закарпатської облради Йосипа Борто з експертом незалежного Швейцарського фонду «Swisscontact» Рольфом Блікле за участю голови профільної постійної комісії облради з питань праці, зайнятості та соціального захисту населення Михайла Софілканича, представників Центру «Вибір», обласних організацій товариств глухих та інвалідів. Йшлося про поглиблення співпраці між обласною владою та регіональними громадськими організаціями, які опікуються людьми, що потребують додаткового соціального захисту та підтримки.

Реклама

Тривала робота з поглиблення співпраці з регіонами Чеської Республіки. Так, 25 березня, в облраді відбулася розширена нарада із замовниками спільних з краєм Височина та Пардубицьким краєм інвестиційних проектів у соціальній сфері у 2016 році, в якій взяли участь член ради краю Височина Мартін Гиски. Керівництво облради взяло виконання спільних проектів під особистий контроль. Чеська сторона також триматиме їх виконання під контролем. Передбачаються два контрольні візити їхньої делегації на Закарпаття. Цьогоріч чеська сторона погодилася співфінансувати 15 проектів, з них 4 – розпочаті торік. Проекти стосуються переважно об’єктів освітньої сфери, а також охорони здоров’я. На їх реалізацію край Височіна через благодійний фонд «ВіЗа» виділяє 4,6 мільйона чеських крон або майже 4,5 млн грн.

Передбачено, що перший транш цих коштів у сумі понад 3 мільйонів ч.к. надійде у квітні. Інша частина запланована на червень. В обласному бюджеті на виконання цих проектів уже виділено понад 1,5 млн грн, ще 2,8 млн грн необхідно довиділити. Зрозуміло, що цих коштів для повного виконання спільних проектів буде замало, тому дофінансування мають взяти на себе районні, міські та сільські ради. Для цього, ясна річ, всім треба докласти максимум зусиль.

На жаль, через перебування на лікарняному голови облради, візит делегації Закарпаття до краю Височина, який мав відбутися минулого тижня, перенесено на найближчий час. Однак, все що не робиться, все на краще, оскільки це дає змогу запропонувати нашим чеським партнерам конкретні пропозиції щодо фінансування спільних проектів з нашого боку із врахуванням сьогоднішнього засідання (змін до обласного бюджету).

Цими днями спільно зі словацькою стороною робоча група облради та облдержадміністрації розпочала підготовку до Дня добросусідства на українсько-словацькому кордоні. Також у цей короткий міжсесійний період постійна депутатська комісія облради з питань бюджету здійснила розподіл стабілізаційної дотації з держбюджету на профтехосвіту та підтримала співфінансування інвестиційних проектів з краєм Височіна.

Керівництвом обласної влади постійно здійснюється багато інших заходів, спрямованих на вирішення важливих проблем економічного та соціального розвитку регіону. Зокрема, щодо лікування важкохворих закарпатців, ремонту та утримання автомобільних доріг, реконструкції дитячих садочків, виділення коштів малозабезпеченим громадянам тощо.

Інформував головуючий коротко і про виконання плану роботи обласної ради упродовж І кварталу. Так, за цей порівняно невеликий період проведено три пленарні засідання другої сесії облради, на яких з ініціативи облдержадміністрації та депутатів, обласної ради, президії розглянуто понад 220 питань, що стосуються найбільш важливих питань життєзабезпечення регіону.

Далі Михайло Рівіс наголосив на ще двох важливих речах: відтепер рада працює за Регламентом обласної ради VII скликання, затвердженого на минулій сесії, та продовжує працювати у режимі відкритого поіменного голосування – із зазначенням позиції кожного депутата з кожного питання порядку денного.

Реклама

То ж відповідно до Регламенту роботи ради, депутати затвердили порядок денний третьої сесії. Та визначились з питаннями порядку денного, які й розглянули на сьогоднішньому її першому пленарному засіданні. До слова, більшість запропонованих до розгляду на сесії питань передбачені планом роботи обласної ради на ІІ квартал 2016 року та внесені комісіями, президією слушні пропозиції. Серед інших цього разу така: питання, що стосуються ходу виконання рішень у порядку контролю заслуховувати на профільних комісіях. На пленарне засідання – виносити тільки звіти у зв’язку із закінчення терміну дії програм.

Після оприлюднення Михайлом Рівісом цілої низки депутатських запитів обласні парламентарі приступили до обговорення проектів і прийняття рішень.

Серед них - про виконання Програми «Турбота» щодо посилення соціального захисту малозабезпечених категорій громадян у 2015 році та про внесення змін і доповнень до Програми «Турбота» щодо посилення соціального захисту громадян на 2016 – 2018 роки (щодо фінансової підтримки громадських організацій інвалідів та ветеранів). З цього питання є рекомендації та позитивний висновок постійної профільної комісії (Софілканич М. М.), яка рекомендувала департаменту соціального захисту населення ОДА розробити

Положення про проведення конкурсу для громадських організацій, які працюють у сфері соціального захисту. Депутати більшістю голосів підтримали ці зміни.

Зрештою, як підтримали і зміни до обласного бюджету на 2016 рік. Зокрема, спіфінансування спільних проектів з чеським краєм Височиною депутати підтримали переконливою більшістю. Також схвалили зміни до інших раніше ухвалених програм і рішень облради. У тому числі: до Програми підвищення ефективності функціонування Закарпатського обласного комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Ужгород» на 2013 - 2016 роки, до Регіональної програми оздоровлення та відпочинку дітей і розвитку мережі дитячих закладів оздоровлення та відпочинку на 2014 – 2017 роки та до рішення обласної ради від 14 вересня 2006 року №115 «Про Почесну грамоту, Грамоту та Подяку Закарпатської обласної ради».

Прийнявши низку рішень про використання надр та стосовно майна області, заслухали звіт щодо обсягів надходжень від орендної плати об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та інших видів використання майна, який подав Владислав Міца, який донедавна очолював відділ управління комунальним майном облради.

«Підприємства Фармація» працюють активно навіть у Луганську, а тут, у мирному Закарпатті половина з них повтікала від вас», - мовив Геннадій Москаль. Після жвавого обговорення даного звіту, депутати за пропозицією Михайла Рівіса визнали роботу відділу неефективною.

Реклама

На засіданні було підтримано протокольні доручення виконавчому апарату облради про розробку порядку реформування газети «Новини Закарпаття», призначення і звільнення директорів комунальних підприємств; управління об’єктами спільної власності та плану проведення інвентаризації об’єктів комунальної власності.

Також на пленарному засіданні було ухвалено й інші важливі рішення: про представників громадськості до складу поліцейської комісії Головного управління Національної поліції в Закарпатській області, про умови оплати праці голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету та про низку звернення обласної ради до вищих органі влади.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно