Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На околиці Колочави зі старого автобуса ЛАЗ зробили гігантський вулик

На околиці Колочави зі старого автобуса ЛАЗ зробили гігантський вулик

На околиці Колочави зі старого автобуса ЛАЗ зробили гігантський вулик
ВІДЕО ДНЯ

Бджільництво – захоплююча, водночас трудомістка і непроста справа, яка вважається одним з найдавніших промислів людини. Не будь-хто візьметься за цю роботу, якій потрібно віддати години щоденної праці, вкласти у неї частку душі. Кажуть, що хороший мед збирають бджоли лише у того пасічника, який у житті добрий та справедливий з людьми. Таким є Василь Беца з Колочави. За фахом біолог, працює молодшим науковим співробітником НПП «Синевир», має хороший досвід на власному бджолиному господарстві. Тож коли у нацпарку виникла ідея створення нової пасіки, керівництво установи, не вагаючись, доручило цю справу молодому, але досвідченому фахівцю.

Місце обрано у мальовничому урочищі Квасовець, на околиці Колочави. Саме тут навесні цвітуть рідкісні шафрани Гейфеля та інші ранньовесняні рослини, а влітку буйство різноманіття квітів вражає – справжній рай для бджіл, йдеться у повідомленні НПП "Синевир".

Реклама

За короткий час тут зроблено бджолиний павільйон. Його переобладнано зі старого автобуса ЛАЗ, такий собі бджолоЛАЗ, як жартома каже Василь Беца. У ньому утримуватимуться бджоли в багатокорпусних вуликах – загалом 23 сім’ї. Крім того, створено 6 традиційних вуликів-лежаків, кожен з яких містить понад 20 рамок. Змайстровано 3 лікувально-оздоровчі вулики, завдяки яким, у комплексній терапії, тут можна буде лікувати ревматичні, гіпертонічні, урологічні та інші захворювання.

Має пасіка й свій будинок бджоляра. Тут зберігається весь необхідний інвентар, а також буде обладнано приміщення для гостей, яких цікавить бджільництво – своєрідна музейна кімната.
У планах – посадка саду медоносних фруктових дерев і, звичайно, головне: розведення бджіл, які віддячать медом, про корисні властивості якого зайве говорити. Крім того, бджільництво дає ще й інші цінні продукти, такі як прополіс, маточне молочко, трутневий гомогенат, квітковий пилок.

Реклама

Створення пасіки Національного природного парку «Синевир» має ще одну важливу мету: розведення і збереження карпатської бджоли. Вона вважається наймиролюбнішою, стійкою перед багатьма хворобами і пристосованою до гірських, більш суворих, кліматичних умов. Варто також зазначити, що наявність пасіки сприяє високоякісному запиленню ентомофільних культур, що в свою чергу позначається на врожайності.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно