Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Житель Мукачівщини за 14 днів помирав 68 разів

Житель Мукачівщини за 14 днів помирав 68 разів
”Моє серце зупинилося на чотири хвилини. Я перенісся на якусь галявину, де все було зеленим та білим, а вгорі – блакитне небо. Квіти, схожі на нарциси, голуби. Відчував дивне полегшення. Але глянув...

”Моє серце зупинилося на чотири хвилини. Я перенісся на якусь галявину, де все було зеленим та білим, а вгорі – блакитне небо. Квіти, схожі на нарциси, голуби. Відчував дивне полегшення. Але глянув угору – і все зникло. Відкрив очі й побачив над собою лікарів”.

ВІДЕО ДНЯ

Так згадує свою першу смерть 54-річний Юрій Федака із села Кальник Мукачівського району на Закарпатті. 1996-го упродовж 14 днів Юрій – тоді водій першого заступника начальника обласної міліції Володимира Свереняка – помирав 68 разів.

Зараз працює охоронцем у Мукачівському машинобудівному ліцеї N8. У кімнаті чергового на тумбочці стоїть попільничка з кількома недопалками. На розмову йдемо до учительської.

Реклама

"Я ніколи не мав серйозних проблем зі здоров’ям, – розповідає Юрій Федака. – Але 22 березня 1996 року в мене стався інфаркт. Уперше я помер 2 квітня в Ужгородській міській лікарні. Коли відкачали, дізнався, що в мене народилася онука. Донька Світлана дуже перенервувала, коли я зліг, і пологи почалися на два тижні раніше. Тепер 2 квітня святкую не тільки день народження Яночки, а й свій, другий."

Два наступні тижні пан Юрій помирав щодня. Найчастіше ці напади з ним бували зранку. Він навчився розпізнавати симптоми смерті й устигав викликати реаніматологів.

Реклама

"Уперше я помер 2 квітня. Серце могло зупинитися двічі-тричі на день. З потилиці гарячий струмінь повільно піднімався вгору. Коли доходив до маківки – я чув оплеск і відключався, – згадує. – Наді мною чергували медики. Хвилина – і я знову на цьому світі. Найбільше помирав напередодні Великодня. Але тої галявини, що спочатку, вже не бачив."

Те, що ним відбувалося, Юрій Федака пов’язує з нервовою роботою.

"Я був міліцейським водієм, – каже. – Дві доби провів у Виноградові. Там військовий убив свою коханку і майора міліції. Його ніяк не могли впіймати. Ще й досі не по собі, як чую цокіт автомобільних ”поворотників”. Перед очима відразу постають медичні монітори, які стукають майже так само."

Реклама

Через три роки пан Юрій вийшов на пенсію, і з дружиною Надією переїхали з Ужгорода в батьківське село. Чотири роки тому пережив мікроінфаркт, але без серйозних наслідків. Лікарі заборонили йому виконувати заважку роботу.

"Маємо півгектара землі, – розповідає. – Але обробляти її не можу. Як треба косити, зяті Володя та Віктор беруться. Дружині помагають доньки Наталка та Свєта. Тримаємо корівку, двох поросят, курей. Свєта з чоловіком з нами живуть – є поміч Наді."

Юрій Федака щодня приймає серцеві таблетки. Менше курить, ніж раніше. Каже, що на місяць витрачає на ліки 50–60 грн. Після перенесених смертей у нього погіршилася пам’ять. Зате поліпшився зір.

"Іноді бачу знайомі обличчя, але не можу згадати імен, – каже. – А от читаю без окулярів. А як радію онукам! Їх у мене троє – 10-річна Янка, 5-річний Віктор і 2-річний Сашко."

Доньки та зяті забороняють батькові піднімати навіть відерце з водою.

1952, 2 жовтня – народився у селі Кальник Мукачівського району на Закарпатті

1974 – одружився з Надією, швачкою Ужгородської взуттєвої фабрики

Реклама

1976 – народилася донька Наталка

1980 – з’явилася на світ донька Світлана; працює водієм в Закарпатському управлінні внутрішніх справ

1996, 2 квітня – уперше помер

1996, 16 квітня – помер 68-й раз

1999 – отримав звання ”Ветеран міліції”

2006 – охоронець у Мукачівському машинобудівному ліцеї N8

Сніжана Русин

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно