Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У Берегові щороку висаджуватимуть кущ троянди на честь відомих особистостей, які народились у місті

У Берегові щороку висаджуватимуть кущ троянди на честь відомих особистостей, які народились у місті

У Берегові щороку висаджуватимуть кущ троянди на честь відомих особистостей, які народились у місті

Закарпатська спілка жінок-троянд поклала за мету щороку  висаджувати трояндовий кущ у Берегові  на честь відомих особистостей, які народилися в місті над Верке

ВІДЕО ДНЯ

До цього часу члени спілки посадили два трояндові кущі – на честь Шарі Федак та Ганни Горват. Цей благородний почин став традицією, адже віднині ще один саджанець, присвячений пам’яті фехтувальниці Марії Ґулачі, прикрашатиме місто, – Чілла Гегедюш в газеті "Берегово".

Окрім цього, на вихідних відкрили меморіальну дошку в  честь знаної спортсменки. Акторка Закарпатського обласного угорського драмтеатру Магдолна Ваш ознайомила присутніх із біографією відомої уродженки міста.

Реклама

Марія Ґулачі народилася 27 ківтня 1941 року. З 12-річного віку почала займатися фехтуванням у спортивному об’єднанні «Vasas», а потім протягом одинадцяти років продовжувала свою спортивну кар’єру  в «Budapest Honvйd», яка в Мексиці  на олімпіаді  зайняла друге місце. Завдяки талановитій грі нашої землячки ця команда двічі здобула перемогу в чемпіонаті світу: у 1962 році у Буенос-Айресі, у 1967 – у Монреалі. Померла спортсменка 16 травня 2015 року у 74-річному віці. Похована на цвинтарі  в селі Тобойд (Угорщина).  

На урочистостях була присутня і родина фехтувальниці. Від імені сім’ї берегівчан вітала донька Марії Фружіна Ярмі. “Мою матір можна охарактеризувати як життєрадісну людину. Була неймовірною оптимісткою, мабуть, тому й обрала цей вид спорту. Вона любила нас та  робила все для нас, а потім для своїх онуків. Коли у 55-річному віці вперше захворіла, то молилася, щоби побачити хоча одного свого онука. Віддати честь приїхало восьмеро її онуків, яких вона дуже любила», – зауважила вона, потім висловила вдячність жінкам-”трояндам” за їхній вчинок.

Реклама

Після цього Аттіла Бочкор продекламував вірш Іболі-Анни Деак “Троянда моєї матері”, а Марко Макук виконав мелодії на кларнеті. Меморіальну дошку відкрив чоловік Марії Міклош Ярмі.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно