Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У Виноградові винний фестиваль "Угочанська Лоза" відкрився поїздкою на ретро-поїзді

У Виноградові винний фестиваль "Угочанська Лоза" відкрився поїздкою на ретро-поїзді

У Виноградові винний фестиваль "Угочанська Лоза" відкрився поїздкою на ретро-поїзді

Перший день цього колоритного дійства запам’ятався видовищною туристичною екскурсією вузькоколійкою по винному шляху Виноградово-Шаланки.

ВІДЕО ДНЯ

Замовлені у залізниці три вагони ретро-поїзда ще перед обідом ущерть заповнили господарі фестивалю та численні туристи з різних міст України, а також із Угорщини, Словаччини, Чехії, Англії та, навіть, США.

Символічними перепустками для екскурсантів слугували напуття від глашатая фестивалю та келихи добротного напою севлюських виноробів.

Реклама

Щедрі пригощання тривали і в самих вагонах, прикрашених старовинними фотографіями, дитячими малюнками та характерними угочанськими вишивками. Упродовж маршруту гості не лише смакували вином і закусками, але й слухали розповіді про край гідів-волонтерів та насолоджувалися виступами місцевих артистів і народного інструментального ансамблю.

На першій зупинці ретро-поїзда в Олешнику туристів зустріли представники місцевої громади зі смачними егріськими книдлями, домашнім вином та автентинчиними старовинними піснями. Чималою колоною екскурсанти пройшли вулицями села до шкільного музею, який містить чималу колекцію старовинних предметів побуту.

Реклама

"Майже кожний господар в Олешнику має якщо не виноградник, то, принаймні, лугош у дворі перед хатою, – розповів Голосу Карпат сільський голова Степан Попович. – В середньому виготовляємо на сім’ю по 500-800 літрів вина. Для себе і для гостей якраз вистачає до наступного врожаю."

Характерною особливістю за останні роки стало те, що сільські господарі позбуваються ізабелли, каже сільський голова. На неї перещеплюють сучасні європейські сорти технічного і столового винограду.

Екскурсія винним маршрутом Боржавської вузькоколійки продовжилася до Шаланок. У цьому мальовничому селі туристам спершу запропонували мистецьке інтермеццо з колекцією картин місцевого живописця Міклоша Горонгозо, відтак збадьорили їх запальними угорськими танцями і народними піснями. А насамкінець повели до історичного винного підвалу, де понад 300 років тому останній сейм скликав провідник угорської національно-визвольної боротьби князь Ференц Ракоці II.

Реклама

Прикметно, що після кількох століть, змін режиму, занепаду і неодноразових перетурбацій цей винний підвал відродився у наш час і став своєрідною туристичною родзинкою краю. Численних гостей з ретро-поїзда тут щедро нагодували національними стравами, напоїли добротними сухими винами, а ще запропонували їм зануритися в атмосферу минулих століть.

Просто неба майстрували бочки знамениті місцеві боднарі, кували підкови для коней ковалі, газди варили бограч, смажили солонину на вогні – і всі пригощалися та співали угорські пісні про вино, яке дарує нам радість і гарний настрій.

Серед туристів в історичному винному підвалі Шаланок були помітні почесні гості – керівники Виноградівської райдержадміністрації, які, власне, й ініціювали проведення «Угочанської лози-2016» та генконсул Угорщини в Берегові Ендре Саліпскі.

Це вселяє надію, що фестиваль вина на Виноградівщині і надалі буде жити і розвиватися.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно