Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Фіни збираються побудувати у Тячеві сміттєпереробний завод

Фіни збираються побудувати у Тячеві сміттєпереробний завод

Фінська компанія «Ferroplan» планує побудувати у Тячеві сміттєпереробний завод вартістю 25 млн євро та водоочисну систему.

ВІДЕО ДНЯ

Своїми планами потенційні інвестори поділились з депутатами Тячівської міської ради 21 квітня, під час ознайомчої зустрічі, яка відбулася після засідання сесії.

Підприємство, зареєстроване в Україні, кінцевим бенефіціаром якого є фінська компанія-виробник технологій для сміттєпереробки та очисних систем «Ferroplan», має намір реалізувати у Тячеві два інвестиційні проекти – перший – це будівництво сучасної системи управління та поводження з твердими побутовими відходами, а другий – створення системи водопідготовки та водоочищення за міжнародними нормами і стандартами.

Реклама

Обидва проекти – соціально значимі та покликані покращити екологічну ситуацію у місті і вирішити одну з найбільших і найактуальніших проблем – засміченості довкілля.

За словами інвесторів, перший проект планують реалізувати таким чином: старе звалище будуть готувати до закриття, а паралельно з цим готуватимуть новий полігон, де буде розміщений сміттєпереробний завод. Сюди будуть звозити побутові відходи і переробляти їх. Рештки, які не піддаються утилізації, будуть складуватися у тюки і захоронятись за фінською технологією. Як тільки буде готовий новий полігон, старий накриють спеціальною плівкою, а на поверхні висіють траву. Звідти можна буде викачувати біогаз, який буде використовувати для потреб міста. Як зазначили представники компанії, вартість цього інвестиційного проекту – 25 млн євро.

Реклама

А щодо проекту водоочищення, то у міста вже є готовий, який проходить експертизу, а після цього він буде узгоджений з фінськими фахівцями. Завершити проекти планують у 2018 році.

Як зазначив Тячівський міський голова Іван Ковач, серед переваг запропонованого фінами варіанту – відсутність обмежень щодо об’єму сміття для рентабельності підприємства. Завод буде касетного типу, його можна буде у разі необхідності добудувати. Прогнозують звозити сюди сміття з населених пунктів Тячівської та Вільховецької громад, а також сусідніх Буштина, Новобарова, Бедевлі й Тересви.

Другий плюс – захоронення залишків сміття за фінською технологією. А країни Скандинавії, як відомо, користуються одними з найкращих у світі технологіями поводження з відходами.

Реклама

За словами Івана Ковача, підприємство зареєструється на території міста. Земельна ділянка, яка має цільове призначення для будівництва сміттєпереробного заводу, вже виділена «Міськжитлокомунгоспу».

Після запитань та відповідей депутати рішенням сесії делегували Тячівському міському голові Івану Ковачу право проводити перемовини та скласти протокол намірів з компанією-інвестором. А 17 травня під час зустрічі у Посольстві Фінляндії в Україні мер міста та представники фінської компанії планують підписати дорожню карту подальшої співпраці.

 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно