Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Рахівщині розповіли, чому юнаки не йдуть на військову службу

На Рахівщині розповіли, чому юнаки не йдуть на військову службу

На Рахівщині розповіли, чому юнаки не йдуть на військову службу

На Рахівщині, як і на всій території України, продовжується призов на строкову військову службу.

ВІДЕО ДНЯ

Для виконання завдань державного значення тут розгорнули роз’яснювальну кампанію щодо умов служби та оповіщення юнаків призовного віку про необхідність пройти медичний огляд.

Щоправда? далеко не всі призовники добросовісно поставились до дотримання законодавства. Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» передбачає, що громадяни призовного віку зобов’язані з’явитися до призовної дільниці протягом десяти днів з початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України. Проте на такі випадки розраховувати вже навіть не доводиться, кажуть у військовому комісаріаті. Виклик до військкомату перетворився для місцевих юнаків на привід для переховування.

Реклама

– Для прикладу у районному центрі проживає більше 200 громадян призовного віку. Щоденно службовці військового комісаріату відвідують десятки адресів, запрошуючи призовників на медичну комісію. Проте замість розуміння наштовхуються на зачинені двері, «відписки» батьків, які часто покривають і переховують від військкомату своїх дітей та звинувачення у вибірковості, – розповідає військком Рахівського району майор Василь Гаджега. – Через такі дії «ухилістів» із Рахова служити не поїхав поки жоден призовник. Для 15-тисячного міста та його мешканців, які часто привселюдно демонструють свій патріотизм, це має бути як мінімум образливо. Адже раніше Рахів відправляв на строкову службу 40-50 призовників, а весь район більше 200.

Термін добровільної явки до військкомату сплив і зараз прізвища тих, хто не з’явився до військкомату без поважних причин, подають до розшуку до поліції, звідки документи надходять до прокуратури. З початку призовної кампанії у розшукові списки потрапили вже 25 жителів Рахівщини.

Реклама

За словами юристів, відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, неявка за викликом до військового комісаріату без поважних причин для приписки до призовної дільниці тягне за собою накладення штрафу до одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Порушення військовозобов’язаними процедури ведення обліку тягне вже накладення штрафу від п’яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне порушення обійдеться порушникам у десять-п’ятнадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Однією з причин, яка суттєво вплинула на результати призову на строкову військову службу, у Рахівському районі стала значна кількість заробітчан. Адже юнаки, шукаючи можливості забезпечити свої сім’ї, масово виїжджають за кордон до Російської Федерації, Чехії, Польщі та інших країн.

Також негативним явищем стало непатріотичне небажання юнаків проходити службу. Це попри роз’яснення, що служити у зоні бойових дій вони не будуть, підвищення розмірів грошових допомог та покращене матеріальне забезпечення.

Реклама

Впливають і недоліки у реєстрації громадян, адже часто вони не повідомляють про свій переїзд у зв’язку із одруженням, місцеві підприємці несвоєчасно подають дані про прийнятих на роботу призовників.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно