Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Делегація чеських пожежників відвідала Закарпаття

Делегація чеських пожежників відвідала Закарпаття

У рамках співпраці на Закарпатті перебували з робочим візитом делегації представників пожежної служби краю Височіна та Пардубіцького краю Чеської Республіки, – інформує прес-служба Закарпатської облради.

ВІДЕО ДНЯ

Край Височина представляли: Ян Сламечка – депутат краю, голова комісії з безпеки, староста Крайового товариства пожежників Височини, Товариства пожежників Чехії, Моравії і Слезька, Петр Бенеш – керівник Пожежної частини краю, Роберт Валал – власник фірми ТОВ«Пожежна безпека», Катерина Свободова – начальник канцелярії гетьмана краю; координаторка співпраці Височини і Закарпатської області; Йозеф Недвед – член Постійної конференції, член благодійного фонду «ViZa» та Василь Самандрула – також член благодійного фонду «ViZa».

Від Пардубицького краю були: Йозеф Бідмон – голова Крайового товариства пожежників, член правління Товариства пожежників Чехії, Моравії і Слезька, Йозеф Сіровчек – заступник голови Крайового товариства пожежників, член правління Товариства пожежників Чехії, Моравії і Слезька, Алеш Бонатовський – керівник відділу антикризового управління крайового уряду, Інгрід Клейнова – референт відділу комунікації та міжнародних зв’язків крайового уряду.

Реклама

Мета відвідин чехів на Закарпатті – вручення гуманітарної допомоги.

У поїздці по Закарпаттю їх супроводжували керуючий справами виконавчого апарату облради Юрій Гузинець, начальник відділу зовнішніх зв’язків, міжнародної технічної допомоги та протоколу облради Василь Маковський, директор фонду «ВіЗа» Володимир Чубірко. У частині програми взяли участь почесний консул ЧР в Ужгороді Отто Ковчар та голова Закарпатського товариства чеської культури Тетяна Сергієнко

Реклама

Відповідно до програми, закордонні гості найперше передали дарунки пожежникам м.Ужгорода, зокрема комплекти бойового одягу, а це – каска, рукавиці, куртка, штани й чоботи, та вшанували пам’ять жертв Чорнобильської трагедії біля меморіалу, що знаходиться поруч із пожежною станцією. Полковник служби цивільного захисту, начальник управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області Роман Гудак щиро подякував чеським колегам за безкорисливу допомогу та висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю.

На другий день свого візиту поважні гості навідалися до 17-ї державної пожежно-рятувальної частини м. Мукачева, де також вручили комплекти бойового одягу. Як зазначив начальник Мукачівського міськрайонного відділу ДСНС Василь Голиш, такий подарунок має неабияку цінність, адже він допомагатиме пожежникам уціліти від небезпеки вогню.

Та місія доброчинна місія чеських пожежників на цьому не вичерпалася. Вони привезли та передали підручники чеської мови для юних закарпатців, які виявили бажання вивчати чеську мову. Зокрема, для учнів Мукачівської ЗОШ №6, Колочавської ЗОШ та Берегівської гімназії.

Реклама

Остання якраз святкувала 21-у річницю з дня народження. То приїзд таких гостей додав винуватцям торжества піднесення. Тут навчається 298 учнів, більшість із довколишніх сіл, які вивчають англійську та німецьку іноземні мови. Цього разу батьки та керівництво гімназії виявили бажання дати можливість гімназистам опановувати чеську мову. Тож делегації вручили 5-му гімназійному класу, всю необхідну літературу. Як наголошували закордонні гості, для того, аби люди добре розумілися, вони повинні знати мову один одного.

Директор гімназії Володимир Кенийз щиро подякував за такий щирий, гуманний вклад у розвиток гімназистів. Та розповів, що два роки тому в стінах очолюваного ним навчального закладу був оголошений конкурс малюнка під назвою «Чехи – очима українців». За його результатами виграв малюнок Тетяни Туряниці, який вона попросила вручити на знак подяки чеським гостям, що й зробив Володимир Михайлович.

Вихованець гімназії, а нині керуючий справами виконавчого апарату облради Юрій Гузинець згадав свої щасливі гімназійні роки, подякував викладачам за любов і фаховість, які вони щиро ділить з дітьми, та побажав нинішнім гімназистам успіхів і щасливого майбутнього.

Звертаючись до присутніх, перший заступник голови облради Йосип Борто зазначив, що у цей непростий для держави час закарпатці високо цінують і вітають будь-яку допомогу з боку сусідів, з якими у нас спільне історичне минуле, родинні та партнерські зв’язки, які успішно розвиваються і міцніють. Особливо, якщо ця допомога переростає в інвестицію для розвитку нашого молодого покоління, якому жити і творити майбутнє на рідній землі. Та вніс слушну пропозицію: знайти таку ж гімназію в Чеській Республіці і налагодити з нею співпрацю, в рамках якої започаткувати обмін групами. Це дасть змогу юнакам і дівчатам вивчати чеську мову в середовищі своїх іноземних ровесників, а це – відбуватиметься швидше і ефективніше. Бо ж сказано: скільки мов знаєш, стільки ти і людина.

Володимир Чубірко зазначив, що Закарпаття – чи не найбільш європейська частина України. Його жителі, серед яких представники різний націй і народностей, знайшли формулу взаємостосунків між собою і саме молоді належить зберегти і укріпити її задля миру і спокою на нашій землі та інтеграції у європейську сім’ю. Знання європейських мов – це один з найважливіших чинників цього.

Далі учасники зустрічі спілкувалися в невимушеній атмосфері. Педагоги та директор гімназії розповідали про свій навчальний заклад та успіхи гімназистів, ділились планами на майбутнє.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно