Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Закарпатті винищують Ужанський національний природний парк

На Закарпатті винищують Ужанський національний природний парк

На Закарпатті винищують Ужанський національний природний парк

Суцільне спустошення гірських масивів, які ще нещодавно були густо вкриті лісами, перетворилось на справжню трагедію для Карпат. Масові, безгосподарні, системні та нещадні рубки лісу  докотились і до території Ужанського національного природного парку. Ведуть їх, порушуючи всі закони, навіть у буферній зоні об’єкту ЮНЕСКО – Жорнавському відділенні парку (квартал 7, виділи 3, 6, 15, 17, 19).

ВІДЕО ДНЯ

Варто нагадати: на території природного парку кілька років тому пройшов буревій, внаслідок чого значна площа лісу була повалена. Незважаючи на те, що з того часу пройшло більше двох років, вітровали досі не прибрані. Зате під виглядом санітарних рубок винищують ділову деревину. І так звані «санітарні» рубки чималі за обсягами. Об’єми вирубаної деревини свідомо занижуються від фактичних, а різниця виручених коштів, скоріш за все осідає в кишенях посадових осіб парку.

Інша проблема, про яку не говорить керівництво Ужанського НПП – існування заборгованості по заробітній платі. Ця заборгованість не відображається у звітності. Між тим, виплачують тут заробіток навіть у натуральній формі. При тому, що не платять жодних загальнообов’язкових платежів та внесків до позабюджетних фондів. Цікаво, що зарплату нараховують і особам, які фактично не працюють у природному парку. Між тим, в останній час під виглядом реорганізації, в Ужанському НПП скоротили працівників-науковців з багаторічним стажем роботи.

Реклама

Вже колишні співробітники національного парку неодноразово розповідали журналістам про систематичні порушення керівництвом Ужанського НПП вимог природоохоронного законодавства. Неодноразово звертали увагу на все це і громадські активісти. Зокрема, і на заниженні кубомаси деревини під час рубок,  порушення вимог трелювання, вказували на незаконну та самовільну вирубку, яка ведеться на природоохоронній території парку.  На думку громадськості та активістів, ці всі проблеми – наслідок непрофесійних управлінських дій керівника парку Віктора Бирковича, котрий свого часу був призначений на посаду з порушенням чинного законодавства.

У зв’язку із ситуацією, яка виникла в Ужанському НПП, народний депутат Василь Петьовка звернувся із депутатським запитом до прем’єра Володимира Гройсмана. У запиті йдеться про те,  щоб прем’єр дав відповідне доручення провести невідкладну комплексну перевірку фінансово-господарської діяльності Ужанського національного природного парку з питань дотримання вимог трудового та природоохоронного законодавства посадовими особами цього підприємства, стану збереження державного майна та раціональності його використання, своєчасності та повноти розрахунків з бюджетами та позабюджетними фондами, правомірності визначення та розробки санітарних рубок. За наслідками здійснення перевірки урядовці мали б прийняти рішення щодо доцільності подальшого перебування на посаді керівника Ужанського НПП.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно