Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпаття і угорський регіон Бач-Кішкун ефективно розвиватимуть ряд галузей

Закарпаття і угорський регіон Бач-Кішкун ефективно розвиватимуть ряд галузей

Закарпаття і угорський регіон Бач-Кішкун ефективно розвиватимуть ряд галузей
ВІДЕО ДНЯ

Закарпаття офіційно відвідала делегація угорської області Бач-Кішкун на чолі із головою Загальних зборів Ласло Рідег. Перші керівники краю – голова ОДА Геннадій Москаль та голова облради Михайло Рівіс радо приймали поважних гостей.

Насамперед Михайло Рівіс від імені обласних обранців щиро подякував угорській стороні за те, що вони відгукнулись на запрошення ознайомитись із Закарпаттям й обговорити більш детально питання співпраці між областями. Також висловив слова вдячності за допомогу Угорщини, яка регулярно надається Україні та Закарпаттю, особливо у цей складний для нас час. Далі озвучив сподівання налагодження партнерства у різних напрямках діяльності на двосторонній основі, – зазначає прес-служба Закарпатської ОДА.

Реклама

Задля добра наших громад та зміцнення зв’язків двох братніх країн і народів, яких єднають історичні корені, давні добросусідські взаємовідносини. Коротко інформував гостей про налагоджені партнерські зв’язки Закарпаття з шістнадцятьма регіонами сусідніх європейських країн, з якими вже укладено відповідні угоди про співпрацю. Однак найбільш дієвою є співпраця з Угорщиною. І влада краю готова її розвивати. Тим паче, що Закарпаття і область Бач-Кішкун мають ряд галузей для ефективної співпраці. Це, наприклад, - сфери туризму, виноградарства та виноробства, лісопереробки та спільна участь у міжнародних проектах.

У ході розмови Михайло Рівіс був відвертим: «Ми хочемо вивести на якісно новий рівень життя наших людей. Тому шукаємо потенційних партнерів та інвесторів у сусідніх країнах, які пройшли цей шлях і готові поділитись своїм досвідом. Сьогодні серед питань порядку денного - ремонт доріг, удосконалення роботи діючих та будівництво нових контрольно-пропускних пунктів на кордонах, без чого розвивати економіку краю неможливо. Оскільки важливою економічною складовою гірського краю є туризм. А міжнародний туризм і погані дороги – речі несумісні».

Реклама

Представляючи Геннадія Москаля, Михайло Рівіс підкреслив, що закарпатський губернатор входить у п’ятірку найпопулярніших політиків держави, що сприяє вирішенню багатьох наболілих питань області на всеукраїнському рівні.

Геннадій Москаль зі свого боку запевнив гостей, що зробить все для того, аби налагодити дієві економічні та культурні зв’язки з областю Бач-Кішкун.

Директор департаменту економічного розвитку та торгівлі Денис Ман презентував угорцям величезний туристичний потенціал Закарпаття, унікальну природну та культурну спадщину краю.

Реклама

Відтак, у ході двосторонніх перемовин окреслилось широке коло питань, які є перспективними і цікавими для співпраці. Насамперед у галузі туризму, а це - дозвілля в подорожі. Тому сторони домовились провести на Закарпатті туристичний форум, запросивши на нього угорських фахівців, операторів тур фірм, у ході якого ознайомити їх з цікавинками Закарпаття: заповітні території, унікальні старовинні церковні собори і храми, монастирі, древні замки, альпійські луки (полонини), мінеральні джерела, термальні води, гірський та гастрономічний туризм, багатство народного фольклору, килимарства, гончарне мистецтво, а також унікальні фестивалі. Угорські фахівці розкажуть про свій досвід, про свої Програми у галузі туризму, та презентують наш край у себе вдома, як мирний, комфортний та перспективний для співпраці.

Інша пропозиція стосувалася аграрної галузі. Угорські гості готові запросити закарпатських фахівців і показати їм роботу виноробних та виноградних підприємств, садівництва, біопродукту, поділитись досвідом і результатами.

Керівники Закарпаття внесли ще одну пропозицію: провести бізнес-форум, на якому продемонструвати угорським партнерам, куди краще вкладати інвестиції. Інвестори, як відомо, шукають стабільності і гарантій. Тож, очільники краю пообіцяли зарубіжним інвесторам зустрічати їх хлібом-сіллю і супроводжувати аж до відкриття бізнесу.
Цікавою була ще одна пропозиція від угорців, яка реалізована в їхній країні і дає чудові результати. Там 10 відсотків зарплати держслужбовців строго переказують на карточку чи то чек для відпочинку на турбазах у межах Угорщини. Ці кошти зняти у грошовому виразі не можна, але можна відпочити всією сім’єю у найпрестижніших вітчизняних оздоровницях чи турбазах. Приватні підприємці також користуються цією схемою, оскільки вона мають пільгове оподаткування. На запитання, чи не втрачає через це бюджет, гості сказали: туризм виведений із тіні, тож звідси - надходження до бюджету зросло у рази. Всі у виграші. Ця практика зацікавила і багату на іноземних туристів Хорватію, вони ж хочуть залучити своїх.

Вислухавши поважних гостей, керівники нашого краю зазначили, що ідея – цікава, вона легалізує туризм, тож вони запропонують народним депутатам від Закарпаття вийти з такою ініціативою стосовно відповідного проекту рішення на рівна Верховної Ради України.

Щоправда, Геннадій Москаль був прямолінійним: «У нас уряд фінансує держслужбовців так, аби не померли з голоду, колись полонених годували краще…Дуже мізерні зарплати в них».

Підсумувавши зустріч, Михайло Рівіс ще раз подякував делегації за візит, відзначивши, що нинішня конкретна ділова розмова засвідчила про спільне прагнення працювати разом, реалізовувати можливості в питаннях економічного і соціально-культурного співробітництва. І підвів риску зустрічі: щоб не відкладати важливу справу у довгий ящик, спеціалісти готують угоду про співпрацю між краями та проведення бізнес-туру по Закарпаттю, під час якого й буде можливість підписати офіційний документ.

Далі гості знайомилися із унікальними місцями краю.

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно