Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • За 5 місяців 2016-го року правоохоронці краю повернули в рідні домівки 33 зниклих дітей

За 5 місяців 2016-го року правоохоронці краю повернули в рідні домівки 33 зниклих дітей

За 5 місяців 2016-го року правоохоронці краю повернули в рідні домівки 33 зниклих дітей

З початку року до закарпатської поліції надійшло 30 заяв про зникнення 33 неповнолітніх, всіх їх вдалося розшукати. Про це розповів начальник сектору управління превентивної діяльності ГУНП у Закарпатській області Василь Мадяр під час зустрічі з журналістами.

ВІДЕО ДНЯ

Василь Мадяр звернув увагу представників мас-медіа на те, що попри стереотипи, ніби діти найчастіше втікають з інтернатів та неблагополучних сімей, такі зникнення складають лише незначний відсоток від загальності статистики. Беручи до уваги, що найчастіше йдуть з дому молоді люди у віці 12-17 років, причинами таких їх дій є підліткові проблеми. Навіть заборона відвідувати дискотеки чи відібраний батьками мобільний телефон можуть спровокувати дитину на втечу з дому, – йдеться у повідомленні відділу комунікацій ГУ Національної поліції у Закарпатській області.

«Часто батьки бояться заявляти про зникнення своїх дітей через можливий розголос та боязнь того, що дитину поставлять на облік в поліції. Проте найперші години після зникнення є найефективнішими для пошуку. Лише цього року чотирьох закарпатських втікачів знаходили в інших областях. У випадках оперативного реагування – неповнолітніх перехоплювали на вокзалі в Мукачеві», – пояснив Василь Мадяр.

Реклама

Правоохоронець також наголосив, що на облік ставлять лише тих дітей, які втікали з дому кілька разів.

Щодо причин втечі дітей, то на Закарпатті у всіх тридцяти випадках цього року історії були унікальними. Всіх їх об’єднує те, що до розшуку залучалися всі сили: волонтери, «Магнолія-ТВ», Служба захисту дітей. Василь Мадяр наголошує: попри те, що в нашому краї викрадень дітей практично не буває, при зникненні завжди є підозра на ст. 115 Кримінального Кодексу, тобто умисне вбивство. Тому розслідування проводиться максимально оперативно та ефективно.

Реклама

Загалом кількість звернень закарпатців за фактами зникнення дітей щорічно зменшується. Так, у 2012 році було зареєстровано 86 таких повідомлень, у 2013 – 79, а минулого року –лише 59.

«Найбільшою помилкою громадян є те, що часто батьки лякають своїх дітей поліцією. Погрожують у випадку поганої поведінки повідомити правоохоронцям, що формує в уяві дітей хибне уявлення про людей у формі, а потім загублені діти бояться підходити до поліції в пошуках допомоги. Неповнолітні мають знати, що правоохоронець – друг та помічник, а не каральний орган. Ще одною поширеною помилкою є пошук через соцмережі. Такі ресурси мають незначне покриття і ніколи не зрівняються з можливостями поліції, тому при зникненнях потрібно якнайшвидше повідомляти про такий факт за телефоном «102»», – пояснює Василь Мадяр.

Начальник сектору управління превентивної діяльності ГУНП у Закарпатській області розповів, що в Україні в розшуку перебуває 41 неповнолітній, загалом звернень про зникнення надійшло з початку року 1736. У світі ж щохвилини зникають мінімум 2 неповнолітніх.

Реклама
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно