Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Працівники центру зайнятості допомагають школярам у виборі майбутньої професії

Працівники центру зайнятості допомагають школярам у виборі майбутньої професії

Працівники центру зайнятості допомагають школярам у виборі майбутньої професії
Усвідомлений вибір професії впливає на подальше життя людини, визначає успішність самореалізації, соціалізації, кар’єрного і професійного зростання. Необхідність організації ефективного професійного...

Усвідомлений вибір професії впливає на подальше життя людини, визначає успішність самореалізації, соціалізації, кар’єрного і професійного зростання. Необхідність організації ефективного професійного консультування, спрямованого на допомогу підліткові в цьому, відповідає суспільним і особистісним вимогам, робить цю проблему надзвичайно актуальною.

ВІДЕО ДНЯ

Правильний вибір професії розкриває перед людиною шляхи до самовдосконалення, забезпечує всебічний розвиток особистості, сприяє здійсненню життєвих планів. Складність ситуації вибору професії пояснюється її двоїстістю: з одного боку, об’єкт вибору – світ професій з дуже широким спектром різноманітних характеристик, з другого – суб’єкт вибору професії – особистість з усіма її якостями. Особливо гостро проблема правильного вибору професії стоїть перед молоддю, коли формуються і визначаються професійні наміри людини. Право людини на вільний вибір професій в нашій країні розширює можливості молоді в професійній структурі суспільства.

Професійне самовизначення у психології розглядається як найбільш значимий компонент професійного розвитку особливості, а також як критерій одного з етапів цього тривалого і складного процесу. Завершується він тільки тоді, коли в людини сформується позитивне ставлення до себе як суб’єкта професійної діяльності. Тому свідомий вибір професії виступає показником сформованості професійного самовизначення і переходу його у нову фазу професійного розвитку. Цей показник є основним критерієм ефективності роботи з профорієнтації в шкільний період.

Реклама

Саме тому, з початком 2012 – 2013 навчального року, продовжилась профорієнтаційна робота спеціалістів Мукачівського районного центру зайнятості з учнями шкіл, батьками та педагогічними працівниками.

Аналізуючи стан та потреби ринку праці нашого району, працюючи з випускниками шкіл, фахівці центру зайнятості бачать таку картину: молодь орієнтується на отримання вищої освіти, вибирає найбільш престижні професії, а на ринку праці є попит на робітничі професії. Молодші школярі ще тільки пізнають світ професії і здебільшого мріють стати космонавтами та моделями, старшокласники – всерйоз починають замислюватися над тим, який вид трудової діяльності обрати, а ось більшість учнів випускних класів вже добре розуміє, що від того, які професії вони оберуть сьогодні, залежить їх майбутній соціальний статус, затребуваність у суспільстві, рівень матеріального добробуту.

Реклама

Підвищення мотивації молоді до професійної трудової діяльності в першу чергу, по відношенню до робочих професій – одна із стратегій служби зайнятості. З метою реалізації Концепції профорієнтації МРЦЗ спільно із відділом освіти МРДА в серпні цього року під час засідання «круглого столу» на тему: « Організація спільних заходів з проблем зайнятості, професійної орієнтації молоді та випускників загальноосвітніх закладів району» затверджено план спільних заходів для випускників ЗОШ, педагогічних працівників та батьків на 2012-2013 н. р., спрямованих на підвищення ефективності профорієнтаційної роботи з молоддю та розроблено рекомендації даного питання із залученням відділів МРДА, соціальних партнерів та роботодавців.

В межах виконання профорієнтаційних заходів з метою інформування учнівської молоді щодо ринку праці регіону, допомогти у професійному самовизначенні, сприяння формуванню у молоді певного уявлення про професії та інформування про можливості служби зайнятості щодо подальшого професійного навчання МРЦЗ проводяться різноманітні масові профорієнтаційні заходи( презентації професій, презентації курсів навчання, презентації навчальних закладів, уроки реального трудового життя, профінформаційні семінари, Ярмарки професій, Днів відкритих дверей центру зайнятості).

Протягом вересня 2012 року працівники центру зайнятості з цією метою відвідали Н. Давидківську та Клячанівську ЗОШ. У ході заходів учні отримали інформацію щодо формули правильного вибору професії, складали професійний план на ті професії, які користуються попитом у роботодавців сьогодення. Заключний етап проведення профорієнтаційної співбесіди з школярами відбувся біля програмного апаратного комплексу «Профорієнтаційний термінал», який створений з метою наближення профорієнтаційної інформації до учнів в цікавій ігровій формі, покликаний не лише розширити їх уяву та підвищити обізнаність в сучасному світі професій, а й спонукати молодь до усвідомленого вибору своєї майбутньої діяльності. За своєю сутністю така комп’ютерна програма є сучасним інструментом здійснення профорієнтаційної роботи з шкільною молоддю та виховує пошану до праці, в тому числі робітничої. Протягом навчального року такими профорієнтаційними заходами будуть охоплені всі школи Мукачівського району.

Реклама

Стало також доброю традицією починати новий учбовий рік з проведення «Ярмарки професій», до якої залучаються представники всіх навчальних закладів району, перспективні роботодавці. Не є виключенням і цей учбовий рік. Даний захід відбудеться в жовтні за погодження відділу освіти Мукачівської райдержадміністрації. Випускники матимуть можливість отримати інформацію поточної ситуації на ринку праці, в якому навчальному закладі проводиться навчання з перспективного працевлаштування та умови прийому.

Однак вибір майбутньої професії – це серйозний крок, який випускники роблять на підставі інформації, отриманої з різноманітних джерел, рівня своїх знань з профілюючих предметів та власних природних здібностей.

Шановні випускники ЗОШ району! Ви вже самі можете приймати рішення. Ви відчуваєте відповідальність за своє життя і розумієте, що ваше майбутнє залежить лише від Вас. Але не знаєте, як цей вибір-мрію втілити в життя. Спеціалісти служби зайнятості завжди допоможуть розв’язати для Вас нелегку задачу : проінформують про різні професії, їхні ролі і значення для суспільства, потреби в таких кадрах, умови їхньої праці і вимоги; проведуть індивідуальні профконсультаційні послуги по наданню допомоги у вирішенні проблем вибору профілю професійного навчання, конкретної професії або працевлаштування з урахуванням їхніх основних психофізіологічних особливостей і реальної потреби кадрів даного напрямку, в тому числі, з використанням комп’ютерного тестування. На основі результатів тестування надаються рекомендації щодо вибору майбутнього фаху. Результати комп’ютерного тестування допоможуть учням самовизначитися у майбутньому професійному напрямку. Завдяки такій роботі випускники дізнаються про рівень свого інтелекту, характер, здібності. А особливо про те, як використати власні індивідуальні можливості при виборі професії.

Отже, можна з упевненістю стверджувати, що в психологічному відношенні коріння мрії професійного самовизначення все одно проростає у школі.А створене нами середовище дозволяє випускникам подолати життєві зусилля щодо мети ефективного самовизначення, підготуватися до власного професійного «Я» та успішно інтегрувати його у наше суспільне «МИ».

Таким чином, МРЦЗ приділяє велику увагу профорієнтаційній роботі, бо саме професійно-орієнтовані учні - це в майбутньому професіонали своєї справи, котрі зможуть принести користь українському суспільстві та нашому рідному краю.

То ж, в новому навчальному році побажаємо всім школярам успіху в навчанні, терпіння та витривалості їх вчителям та батьківської підтримки.

Тетяна Медвідь, головний спеціаліст відділу надання соціальних послуг Мукачівського районного центру зайнятості

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно