Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

День Святого Мартина обійдеться місту в 100 тисяч гривень

День Святого Мартина обійдеться місту в 100 тисяч гривень
В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, присвячене відзначенню у Мукачеві Дня святого Мартина. Святкування пройде 11 листопада і присвячене покровителю міста – святому Мартину (саме він...

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, присвячене відзначенню у Мукачеві Дня святого Мартина. Святкування пройде 11 листопада і присвячене покровителю міста – святому Мартину (саме він зображений на гербі Мукачева). У програмі свята – неординарні заходи, цікавинки та атракції.

ВІДЕО ДНЯ

Золтан Ленд’єл, міський голова Мукачева наголосив, що місто має кілька відомих фестивалів, які вийшли за рівень місцевого значення, зокрема це і «Червене вино», Фестиваль театрів нацменшин, свято «Мукачево скликає друзів» та інші. «У листопаді Мукачево не фестивалить, - каже Золтан Ленд’єл, - вирішили змінити цю ситуацію. Створилася ініціативна група, до речі з Ужгорода. Долучився до неї також Віктор Балога. Мукачево має свого покровителя Святого Мартина, а ми не використовуємо такий бренд. У багатьох країнах Європи, насамперед у Франції, дуже широко святкують, залучаючи дітей школярів, які ходять маршами з ліхтариками. Крім того свято ознаменовує початок відкриття першої бочки з новим вином. Після цього вино з попереднього урожаю стає старим».

Організатори переслідують і просвітницьку мету - ознайомити з історичною постаттю молодь та школярів. Готуються спеціальні інформаційні матеріали, будуть проведені відповідні заняття у школах. Наразі оргкомітет відпрацьовує моменти святкування. У програмі – соціальні акції, оскільки Св.Мартин був покровителем бідних. Передбачене і світські заходи. «Ми передбачаємо відкрити бочку з вином. Одну бочку пожертвую сам, - зауважив Золтан Ленд’єл. - Цю бочку треба розлити на землю, окропити її». Використають на святі гусей, які є невід’ємною частиною легенди. Гуска, гусяча печінка, шкварки і все, що до того треба, - кажуть організатори.

Реклама

Вже розроблений сценарій, буде задіяний театр, щоб театралізувати цю подію. Передбачено, що Святий Мартин пройдеться містом на коні. Вартість свята - 100 тис.грн, частково – це спонсорські кошти, частково - витрати з місцевого бюджету.

Олександр Коваль, керівник Турінфоцентру Закарпаття також додав, що у рамках світа буде діяти майстер-клас з виготовлення ліхтариків. «Водночас батьки будуть пояснювати діткам в чому полягає легенда, - каже Олександр Коваль. - Адже тут важливий момент благородності, який вчинив Святий Мартин. Ми хочемо підкреслити ті позитивні емоції, які люди дарують один одному. Головне, щоб кожен перейнявся саме благодійністю».

Реклама

Михайло Колодко, скульптур додав, що створюючи ліхтарики, діти знайдуть багато форм і асоціацій, як можна цей ліхтарик оформити. У центрі міста буде розташована палатка, де працюватимуть троє волонтерів-художників, що показуватимуть дорослим і дітям, як можна зробити ліхтарики. «Виникнення марципанів теж пов’язують із фігурою Святого Мартина, - зазначив Михайло Колодко, - Він був покровителем бідних і тим, хто нуждався пропонував хлібці, в які згодом з покращенням життя почали вкладати більше уваги, робити їх солодшими і вони стали зрештою марципанами. Буде також парад з гусьми, у легенді йдеться, що Св.Мартина видали саме гуси, які здійняли крик. Ще ми плануємо випускати святкові шоколадки з символікою Св.Мартина. Цей продукт має бути виготовлений з чорного і білого шоколаду».

Свято планують зробити на постійній основі, відповідне розпорядження видав міський голова. Початок урочистостей 11 листопада о 17.00.

Ужгородський прес-клуб

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно