Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На Закарпаття завезли французьких корів

На Закарпаття завезли французьких корів
ВІДЕО ДНЯ

На Закарпатті тваринництво завжди було і є стратегічно важливою галуззю сільськогосподарського виробництва. Нині у краї діє 105 сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств, що займаються тваринництвом. В одному із них побував голова Закарпатської облради Михайло Рівіс.

Керівник агрофірми «М’ясний двір» Михайло Роман розповів очільнику облради, що його підприємство зареєстровано у с.Тисаашвань Ужгородського району, де придбало тваринницькі приміщення, на яких наразі проводиться реконструкція. Також будуються нові хліви та ковбасний цех, де вироблятимуть м’ясну продукцію півтони щозміни, – йдеться у повідомленні прес-служби Закарпатської облради.

Реклама

Наразі на території Тийглашської сільської ради утримується та випасається худоба у літньому таборі на заливних територіях річки Латориця. Цього року господар придбав 44 голови племінних нетелів зарубіжної селекції м’ясної породи шаролє та 22 голови нетелів абердино-ангуської породи. Вочевидь французським безрогим коровам дуже сподобалося нове місце дому, і вони вже дали гарний приплід. Тепер поруч з ними пасуться 45 телят. 

Михайло Петрович каже, що господарство планує спеціалізуватися на розведенні м’ясних порід великої рогатої худоби та працювати за закритим повним циклом «виробництво м’яса-переробка-реалізація». Тож, незабаром краяни зможуть купувати та споживати високоякісну телятину.

Реклама

Як зазначив директор департаменту агропромислового комплексу ОДА Юрій Лесьо, цьогоріч збільшується чисельність поголів’я сільськогосподарських тварин. Наразі у краї утримується близько 155 тисяч голів великої рогатої худоби, а за 5 місяців цього року вироблено 24 тисяч тон м’яса та 94 тисяч тон молока.

– На сьогодні при виділенні коштів пріоритет надається розвитку інфраструктури м’ясо- та молоко переробки, а також будівництву та реконструкції забійних пунктів, боєнь, переробних цехів, – каже Юрій Лесьо, додавши: – Наголошу, що Закарпаття має бути готовим до того, що за нормами Закону «Про безпечність та якість харчових продуктів» з 2025 року в Україні діятиме заборона реалізації та обігу необробленого молока та сиру домашнього виробництва, а також м’яса тварин подвірного забою. Тоді власник тварини може проводити забій лише на офіційних забійних пунктах та бойнях. А нині на території краю недостатня кількість забійних пунктів та об’єктів молокопереробки. Тож, фермери дуже сподіваються на підтримку влади краю, насамперед, щодо виділення коштів з обласного та місцевих бюджетів для розвитку тваринництва.

Михайло Рівіс уважно вислухав слушні пропозиції спеціалістів та фермерів, зі свого боку зазначив:

Реклама

– Закарпатські обранці прийняли «Програму розвитку та підтримки тваринництва, птахівництва і бджільництва в області на 2016-2020 роки».  Вона спрямована на створення сприятливих умов для розвитку тваринництва, стимулювання товарного виробництва, будівництво цехів переробки молока та м’яса в області. Програма передбачає фінансову підтримку тваринництва за 11 напрямками. В обласному бюджеті на нинішній рік на їх фінансування вже виділено 750 тисяч гривень. Аналогічні програми підтримки тваринництва розроблені та діють у всіх районах області, що передбачають здешевлення вартості штучного осіменіння худоби, підтримка вівчарства, відшкодування витрат на проведення ідентифікації худоби, – констатував голова Закарпатської облради Михайло Рівіс.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно