Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Біля руїн Хустського замку встановлено меморіал автору угорського гімну

Біля руїн Хустського замку встановлено меморіал автору угорського гімну

Біля руїн Хустського замку встановлено меморіал автору угорського гімну

У суботу, 18 червня, біля руїн Хустського замку відбулися урочистості з нагоди відкриття стели відомому угорському поету зі світовим ім’ям, автору угорського гімну Ференцу Келчеї.

ВІДЕО ДНЯ

Розпочалося свято виступами гостей – Генерального консула Угорщини в м. Берегово Ендре Саліпскі та народного депутата України Ласло Брензовича, які розповіли про літературну спадщину майстра слова, який жив на початку XIX століття.

Відтак вихованці Хустської ЗОШ І-ІІ ст. з угорською мовою навчання Анна та Ріхард Міллер ознайомили присутніх із віршем Ференца Келчеї «В мури твої непривітні я, Хустський замку, вдивлявся», який оздоблює пам’ятний знак видатному угорцю біля підніжжя Замкової гори, встановлений ще у 2013 році.

Реклама

– Відомий поет часто бував у Хусті та у Вишкові. Саме тут він написав чимало творів зі свого доробку. Замкова гора зачаровувала його величчю й надихнула на чудову поезію. Краяни та туристи повинні знати нашу історію і, думаю, ще один пам’ятник тільки привабить до нас відвідувачів, – наголосив депутат міськради, голова Хустської організації КМКС, яка власне й профінансувала роботи, пов’язані з виготовленням та встановленням меморіальної дошки Йосип Козьма.

Відтак стелу освятили настоятель римо-католицького костелу святої Анни о. Олександр Сулінчак та пастор Єлизаветинського костелу Лойош Йовзан.

Реклама

Слід зазначити, що автором меморіальної плити виступив скульптор із Великої Доброні Ендре Гіді–молодший, а виконавцем робіт зі зведення декоративного муру та встановлення пам’ятки – хустський депутат Михайло Грабар.

До речі, написи пам’ятці на зроблено двома мовами – як угорською, так і українською.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно