Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Нечуваний градобій на Закарпатті: стихія завдає нищівний удар

Нечуваний градобій на Закарпатті: стихія завдає нищівний удар

Нечуваний градобій на Закарпатті: стихія завдає нищівний удар
У вівторок зранку частина жителів Закарпатської області прокинулись від страшенного гуркоту. Картина, яку побачили люди виглянувши у свої двори, була жахливою.
ВІДЕО ДНЯ

У вівторок зранку частина жителів Закарпатської області прокинулись від страшенного гуркоту. Картина, яку побачили люди виглянувши у свої двори, була жахливою.

Старожили селища Королево на Виноградівщині відзначають, що такого страхіття вони ще не бачили. Всього за кілька хвилин сильний град велетенських масштабів (мов куряче яйце, – ред.) наробив величезної шкоди, залишивши без покрівлі майже 90% будинків селища.

Реклама

Понищена покрівля будинків, посічена городина, вм’ятини на автомобілях, розбите скло на вікнах та дверях, паркани, наче решето... Все це результат неймовірної негоди, яка пронеслася всією затисянською Виноградівщиною. Описати словами масштаби руйнуванння дуже важко.

Нечуваний градобій на Закарпатті: стихія завдає нищівний удар – 42
Реклама

Численні користувачі соціальних мереж від самого ранку вівторка почали оприлюднювати світлини масштабів лиха. «Побито сотні дахів, вікон, падали з неба шматки льоду, як кулак», «В нас (і не тільки) – дах, мов решето... Жах», – приблизно такими словами охарактеризовували масштаби побаченого ті люди, які публікували фотографії у мережі Інтернет.

Вже трохи згодом, оцінивши реальні масштаби природнього лиха, люди не стримували сліз.

За масштабами нанесеної людям шкоди це найбільша стихія в цьому регіоні після катастрофічного паводку 2001 року. В одному лише Текові, за попередніми підрахунками Теківського сільського голови Миколи Пенцкофера, пошкоджено або зовсім знищено покрівлі на 90-95 відсотках будинків села.

Реклама

– Близько шостої години ранку ми відчули наростаючий гул з боку Чорної гори, – розповідає мешканець Текова Павло Яцура. – А потім по даху вдарив град. Льодяні кулі були величиною, як куряче яйце.

Нечуваний градобій на Закарпатті: стихія завдає нищівний удар – 43

Градом цілком зрешетило покрівлю хати 80-літньої Мальвіни Параски. Але дісталося й новому будинку її дочки Віри – новий шиферний дах також у дірках, через них вода затікає по стінах у кімнати.

Як і в кожному на цій вулиці (Дружби) дворі стихією сильно пошкодило виноград, з дерев позбивало достигаючі вишні та абрикоси, постраждали поля з молодою кукурудзою.
Не чекаючи вказівок згори, в селі оперативно створили депутатські комісії, які ходять по селу й занотовують нанесену дворогосподарствам шкоду. Та люди не надто вірять, що хтось їм допоможе. Деякі, правда, хто має страховку, сподіваються на відшкодування.

Читайте також:
Три хвилини пекла: як під час граду сипалась покрівля будинку

Відразу після стихії господарі понівечених будинків намагаються хоч якось накрити пошкоджені дахи, рятуючись від чергової зливи. Люди скаржаться, що ні в селі, ні у Виноградові в магазинах уже немає плівки, тому їхати за нею доводиться аж до Мукачева.

Повертаючись до Королева, варто відзначити, що лише на одній центральній вулиці пошкоджені покрівлі більшої частини будинків. Ситуація тут ще гірша, ніж у всіх інших населених пунктах району. Для людей – це справжня біда.

Реклама

Сильна злива із градом загалом пройшлася дев’ятьма районами області. В одних вона наробила більше шкоди, в інших – менше.

Приміром, на Тячівщині негода ламала дерева, на Свалявщині, Міжгірщині та Берегівщині подекути град потріпав урожай, а у Мукачеві кількахвилинна злива з градом посікла листя на деревах, продирявила покрівлю місцевого ринку та спричинила ріки на дорогах.

 

Після потужного граду величиною із куряче яйце до лікарень потрапили семеро людей. Про це заявила керівник прес-центру Обласного центру здоров’я Олена Суханова.

«Люди вийшли зранку на польові роботи й потрапили в негоду», – розповіла вона, зазначивши, що унаслідок граду до лікарні потрапили семеро людей. За словами Суханової, у всіх постраждалих діагностовано забійно-садневі рани голови, тулуба, верхніх та нижніх кінцівок.

«В однієї жінки – відкритий перелом зап’ястної кістки правої руки. Рукою вона прикривала голову від граду», – додала вона. Наразі усі постраждалі отримали допомогу медиків і проходять амбулаторне лікування. Водночас, за даними постійної бюджетної комісії Закарпатської облради, град пошкодив понад 4 тисячі покрівель лише у Виноградівському районі, також були побиті десятки машин тощо.

До того ж у ДСНС повідомили, що через зливу із градом було знеструмлено повністю 5 та частково ще 9 населених пунктів.

Реклама

 

Представники органів державної влади та місцевого самоврядування роблять все можливе для надання першочергової допомоги постраждалим від стихії людям, а також для встановлення реальної суми завданих нею збитків. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Закарпатської облради.

Після того, як на місцях буде зібрана вся необхідна інформація, відбудеться засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при обласній державній адміністрації. За результатами засідання комісії, якщо власних можливостей місцевих органів влади виявиться замало, керівництвом області буде прийматися рішення про використання коштів резервного фонду для ліквідації наслідків стихійного лиха.

Також, за необхідності, в разі недостатності резервного фонду для покриття всіх завданих стихією збитків, головою обласною ради буде скликано позачергову сесію з метою вирішення питання про перерозподіл коштів обласного бюджету та прийняття звернення до вищих органів державної влади для їх залучення до участі у вирішенні даної проблеми.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно